'Een drama, maar dit raakt de coalitie niet'

Treurig en onvermijdelijk. De reacties van collega- politici op het vertrek van minister Ella Vogelaar zijn eensluidend.

Mariëtte Hamer, PvdA-fractievoorzitter: „We moesten ons de vraag stellen of je het beeld nog kon keren. Hoezeer we het ook betreuren, zeker gezien haar energie en enthousiasme.” Hamer wijt het aftreden van Vogelaar aan „een reeks van gebeurtenissen”.

Vice-premier André Rouvoet (ChristenUnie) zei vanmorgen: „Dit is ongelooflijk zuur voor haarzelf. Het is een beoordeling die ik aan de PvdA laat. Dit raakt niet het kabinet en de coalitie.”

Minister Jacqueline Cramer (VROM): „Als collega zal ik haar missen. Het kwam zeer onverwacht.” Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken: „Grote inhoudelijke verschillen waren er niet”. Dat ze op de Antillen het plan voor de verwijsindex voor Antilliaanse probleemjongeren en introk verdiende „niet de schoonheidsprijs”.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) noemde het vertrek „een persoonlijk drama”. Zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking, minister Bert Koenders (PvdA) zei: „Dit was onvermijdelijk omdat helaas is gebleken dat ze onvoldoende gezag had.”

Oppositiepartij SP noemt het terecht dat ze is afgetreden. SP’er Paulus Jansen: „Ze heeft grote schade toegebracht aan de volkshuisvesting. En de inburgering kreeg ze ook niet op de rails.”

VVD-leider Mark Rutte noemt het vertrek „onvermijdelijk”. Vogelaar heeft volgens hem „kans op kans” gekregen. „Het was elke keer weer een nieuw probleem met deze minister.” GroenLinks-leider Femke Halsema vindt „het beschamend hoe de politieke leiding van de PvdA Vogelaar in een achterkamer ten val heeft gebracht”. Zij wil volgende week een Kamerdebat.

Geert Wilders (PVV) stelt dat het vertrek een zegen voor het land is. „Hoe eerder ze haar biezen pakt, hoe beter. Haar beleid kenmerkte zich door incompetentie, lamlendigheid en het bagatelliseren van het Marokkanenprobleem.” Volgens Alexander Pechtold (D66) was Vogelaar als minister „communicatief allesbehalve sterk”. Hij schrijft haar aftreden ook toe aan de „nieuwe harde koers” van PvdA-leider Wouter Bos als het gaat om minderheden.

De Antilliaanse vicepremier Ersilia de Lannooy is „verbijsterd”. „Ze was het voorbeeld van hoe we met elkaar om moeten gaan binnen het Koninkrijk.”