Duits plan om Landesbanken samen te voegen

De regionale overheidsbanken van Duitsland, zogeheten Landesbanken, zullen op korte termijn hoogstwaarschijnlijk worden samengevoegd als antwoord op de kredietcrisis.

De Landesbanken, een typisch Duits fenomeen, behoren tot de grootste slachtoffers in de Bondsrepubliek van de crisis. Ze zijn eigendom van de deelstaten en de Duitse spaarbanken, en zijn ooit opgezet voor het financiële verkeer in de delen van de Bondsrepubliek. Ze moesten van de EU nieuwe bezigheden zoeken en bleken zwaar te hebben gespeculeerd op de markt voor Amerikaanse hypotheken. Veel Landesbanken zijn de afgelopen maanden in liquiditeitsproblemen geraakt.

De spaarbanken hebben nu als mede-eigenaars een plan opgesteld dat voorziet in verregaande consolidatie. De banken moeten in hoog tempo worden samengevoegd – nu heeft elke deelstaat zijn eigen bank – opdat er drie grote financiële blokken overblijven: een Landesbank voor het noorden, een voor het midden en een voor het zuiden van het land.

De Duitse Landesbanken zijn onderling al vervlochten met wederzijdse deelnemingen. Onder druk van de kredietcrisis werd eerder dit jaar de Saksische Landesbank (SachsenLB), die bijna failliet was, overgenomen door de Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). De Beierse Landesbank (BayernLB) was twee weken geleden een van de eerste banken in Duitsland die een beroep moesten doen op het reddingsfonds voor de Duitse banken. BayernLB kreeg 5,4 miljard euro. De Landesbank van Hamburg en Sleeswijk-Holstein, HSH Nordbank, vroeg kredietgaranties van het fonds. De directeur van HSH Nordbank stapte op toen bekend werd hoe groot de verliezen zijn. Ook WestLB (Noordrijn-Westfalen) verkeert in ernstige moeilijkheden.

Deskundigen houden er rekening mee dat vanuit de deelstaten politiek verzet zal komen tegen het samengaan van de Landesbanken.

Heinrich Haasis, algemeen directeur van de Spaarbanken in Duitsland, zegt vandaag in het Handelsblatt, een economische krant, dat het fusieproces bij de Landesbanken „ongetwijfeld banen zal kosten. Maar als we te laat reageren, zullen er nog veel meer arbeidsplaatsen verdwijnen.” Als we niet uitkijken, meent Haasis, lopen dadelijk ook de gezonde delen van de Landesbanken gevaar. „Het is vijf voor twaalf.”