Doema: 6 jaar president

Het Russische parlement, de Doema, heeft na een eerste lezing ingestemd met het voorstel van president Dimitri Medvedev om de ambtstermijn voor de president te verlengen van vier tot zes jaar. Dat wordt algemeen beschouwd als een maatregel om Vladimir Poetin opnieuw aan de macht te brengen.

Medvedev deed zijn voorstel tot een verlenging van de presidentiële termijn voor het eerst op 9 november. Vanochtend al stemde de Doema na een eerste lezing met 388 stemmen voor en 58 tegen voor aanpassing van de wet. Volgende week volgen nog een tweede en een derde stemming in de Doema. Ook de Senaat en de regionale parlementen moeten nog stemmen over de maatregel, maar dat wordt beschouwd als een formaliteit. De partij van Medvedev en Poetin, Verenigd Rusland, heeft in alle parlementen de meerderheid.

De langere termijn is volgens Medvedev noodzakelijk om hervormingen te kunnen doorvoeren. Veel waarnemers gaan er, gezien de haast van de president, van uit dat zodra de verlenging is goedgekeurd Medvedev nieuwe verkiezingen zal uitschrijven om Poetin opnieuw aan de macht te brengen als president.

Poetin, na twee termijnen als president sinds mei premier, zou een nieuw presidentschap willen aangrijpen om scherpe economische hervormingen door te voeren. (Reuters, AFP, BBC)