De Rotterdammer versus de Hagenaar

Basketballers Dan Gadzuric en Francisco Elson spelen in de profcompetitie NBA.

De twee Nederlanders zijn elkaars concurrenten bij de Milwaukee Bucks.

Het aantal Nederlandse basketballers dat in de Amerikaanse profcompetitie NBA heeft gespeeld, is op twee handen te tellen. Vanaf het debuut van Henry G. ‘Hank’ Beenders in de jaren veertig duurde het tot de jaren negentig voordat twee van hen – Rik Smits en Geert Hammink – tegelijkertijd een contract hadden in de VS. Dit NBA-seizoen, dat twee weken geleden is begonnen, spelen voor het eerst twee Nederlanders bij dezelfde club. Francisco Elson en Dan Gadzuric zijn zelfs concurrenten bij Milwaukee Bucks.

De club uit de staat Wisconsin beleefde zijn glorietijd in de jaren zeventig, toen de ploeg de enige NBA-titel behaalde en twee keer kampioen werd van het oostelijke competitiegedeelte. De afgelopen decennia vervulden de Bucks echter een bescheiden rol in de profcompetitie en kon de ploeg zelden een rol van betekenis spelen in de play-offs. Met de nieuwe coach Scott Skiles, die de afgelopen seizoenen in dienst was van zesvoudig NBA-kampioen Chicago Bulls, behaalde Milwaukee vier overwinningen en vijf nederlagen.

Voor het seizoen suggereerden fans van Milwaukee Bucks dat hun club T-shirts met de opdruk ‘Double Dutch’ moest uitreiken bij thuiswedstrijden in het Bradley Center. Maar Skiles heeft geen hoofdrol in gedachten voor de twee Nederlanders, beiden in de herfst van hun loopbaan. Elson speelde woensdag slechts vijf minuten in de gewonnen wedstrijd tegen San Antonio Spurs, Gadzuric mocht niet eens op de reservebank plaatsnemen. De Rotterdammer lijkt de vaste vervanger te worden van de Australische sterspeler Andrew Bogut, waardoor de Hagenaar vroeg in het seizoen overbodig zou zijn.

Gadzuric werd door lokale media omschreven als een basketballer die hoge scores afwisselt met teleurstellend spel. Zijn huidige contract – 36 miljoen dollar voor 6 seizoenen – draagt bij aan een nieuwe status van overbetaalde vedette. Nieuwkomer Elson – 3 miljoen dollar voor 2 seizoenen – werd geprezen om zijn atletisch vermogen en zijn fitheid.

Skiles liet zich in de voorbereiding in bedekte termen uit over de tweestrijd om de rol van reserve. „Ik vind dat beide spelers het goed hebben gedaan”, zei de coach. „Nu is het aan mij om te beslissen wie er meer minuten gaat spelen. Dan heeft gedaan wat ik van hem vroeg. Hij heeft inzet getoond, rebounds gescoord en goed verdedigd. Voor Francisco geldt hetzelfde. Het wordt nog jongleren voor de definitieve keuze.”

    • Michiel Dekker