China: meer vrij nieuws

Om een handelsconflict met de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada op te lossen is China gisteren akkoord gegaan met een versoepeling van de regels voor buitenlandse nieuwsdiensten.

Het drietal had bij de Wereld Handelsorganisatie (WHO) in Genève geklaagd dat Peking het staatspersbureau Xinhua toezicht laat houden op internationale nieuwsdiensten als Bloomberg, Dow Jones en Thomson Reuters. Maar de toezichthouder is ook een directe concurrent van de internationale persdiensten, zo stelden de drie klagenden landen.

China heeft beloofd een onafhankelijke toezichthouder in het leven te roepen die alle leveranciers van nieuws en financiële berichten controleert. Ook is het aanvragen van een vergunning bij Xinhua niet meer nodig.

Buitenlandse nieuwsdiensten willen graag de Chinese markt op. In de zich snel ontwikkelende financiële sector is een grote behoefte aan betrouwbare informatie.