Celbrand onderzocht

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat mogelijk opnieuw onderzoek doen naar de Schipholbrand, die drie jaar geleden aan elf mensen het leven kostte. Maandag voeren de leden van de raad onder leiding van voorzitter Van Vollenhoven overleg naar aanleiding van nieuwe bevindingen van veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel.

Deze onderzoeker denkt dat de Schipholbrand niet in cel 11 is ontstaan, maar in de schilruimte. Dat staat haaks op de eerdere conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van den Heuvel heeft de veiligheidsbeelden van het cellencomplex met een computerprogramma bekeken dat rook scherper waarneemt door het met kleuren aan te geven.

Op de gisteren in Nova vertoonde beelden is te zien dat in de technische ruimte van cel 11 eerder rookontwikkeling is dan in de cel zelf. In die cel zat een Libiër die wegens de brandstichting tot drie jaar cel is veroordeeld.

Het OM – momenteel loopt het hoger beroep tegen de verdachte – kondigt aan het onderzoek uit te breiden als de analyse klopt.