Bulgaars dansrepertoire Bodurov

cd jazz Bodurov Trio:Stamps from Bulgaria 2008 ***

cd jazz

Bodurov Trio:Stamps from Bulgaria 2008 ***

Verliefd zijn op de melodie is bij jazzo’s zeldzaam maar voor de Bulgaar Dimitar Bodurov lijkt het de belangrijkste drijfveer om muziek te maken.

Op zijn derde cd, gevuld met door hem zelf bewerkte traditionals, neemt deze pianist er vooral in de liedjes alle tijd voor. Dat leidt soms tot veel herhaling, bijvoorbeeld in het fraaie Younache, maar dankzij bassist Mihail Ivanov die vaardig de strijkstok hanteert en drummer Jens Dueppe op Chinese gongs blijft de spanning toch op peil. Vreemd is overigens dat het inlegvel niet meldt dat er ook twee echte vocalen op deze cd staan, waarvan er één duidelijk is gesampeld.

Meer beweging zit er uiteraard in het door dansvormen geïnspireerde repertoire, te meer daar de Bulgaarse muziek grossiert in stoterige, oneven maatsoorten. De langste compositie, getiteld Lapyrinth, is tevens het meest jazzy stuk.

Dat deze cd in Nederland verschijnt wordt verklaard door het feit dat Dimitar Bodurov (1979) cum laude afstudeerde in Rotterdam en hier al vier prijzen won.

    • Frans van Leeuwen