Behoefte aan schuldeloze energie leidt tot wolkangst

Kleine huishoudelijke apparaten laden met wind- of waterenergie is nog niet goed mogelijk. De zon biedt nieuwe perspectieven.

Klimaatneutrale zonnepaneelopladers. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Het lijkt ideaal. Schaf een zonnepaneeltje aan om de mobiele telefoon, iPod, digitale camera of andere elektronische gadget op te laden. Dan kan het schuldgevoel de deur uit dat met al die stroomvreters het milieu wordt verpest.

Het Britse Better Energy Systems heeft de Solio Universal Hybrid Charger (UHC) en de Solio H1000 ontwikkeld. Het bedrijf legt met de twee zonnepaneelopladers de nadruk op de mogelijkheid schuldeloos energie te gebruiken: beide exemplaren zijn ‘klimaatneutraal’ geproduceerd, de handleidingen staan op gerecycled papier, en in die handleidingen staat ook hoe de opladers zo milieuvriendelijk mogelijk kunnen worden ingezet.

De UHC mikt op de iPod-bezitter. Het fraai vormgegeven opladertje heeft uitgeklapt de vorm van een propeller met drie kleine zonnepanelen, en is uitgevoerd in wit met lila, zilver of zwart. De H1000 ziet er stoerder uit, een oranje of antraciet wasbordje met één zonnepaneel, en een karabiner zodat hij aan een rugzak kan worden gehangen. Beide apparaten dienen één keer aan het stroomnet gekoppeld te worden om de batterij te activeren – de UHC in het stopcontact, de H1000 vreemd genoeg via de usb-poort van een computer – en daarna zijn ze alleen nog afhankelijk van de zon.

Maar dan moet die zon natuurlijk wel schijnen. In de proefperiode van twee weken kostte het beide Solio’s door de vaak zware bewolking moeite om de benodigde zonnestralen op te vangen. De UHC bleek voor binnenblijvers het handigst. Met de bijgeleverde zuignap achter een raam op het zuidoosten geplakt, verzamelde de oplader langzaam genoeg energie om die weer te kunnen doorgeven.

De H1000 was pietluttiger, die verblijft het liefst in rechtstreekse zon. Dat bleek op te lossen met de karabiner: aan de tas van een buitenmens laadt hij ongemerkt op.

Twee halflege mobiele telefoons van het testteam zogen beide opladers voor de helft leeg. Een lege iPod Classic was met de UHC binnen twee uur volledig opgeladen, waarna de lader wel vrijwel leeg was. Maar de H1000 gaf er bij zo’n 80 procent opgeladen iPod de brui aan. Veel zon is dus wel onontbeerlijk voor een stroomnetvrij gadgetleven.

Omdat beide apparaten tot een jaar de opgepikte energie opgeslagen kunnen houden in de interne batterij, kunnen ze een bijdrage leveren aan minder – regulier – energieverbruik. Jammer is wel dat bij beide Solio’s een reeks adapters wordt geleverd waarvan meerdere overbodig zijn. De H1000 beperkt zich nog tot drie (vrouwelijke usb, mini-usb en Nokia N-serie), maar bij de UHC zitten een vrouwelijke usb, mini-usb en maar liefst vier pluggen voor mobiele telefoons (Nokia, Motorola, Samsung, Blackberry). Wie een ander merk telefoon bezit, moet een extra adapter aanschaffen en zit met een overbodige collectie onbruikbare. En dat terwijl de prijs van de Solio’s – circa 60 euro voor de H1000 en circa 80 voor de UHC – suggereert dat al dat extra plastic wel wordt berekend.

Het aantal pluggen zou kunnen worden beperkt als bij het kopen van de Solio de klant aangeeft welke hij wil. Dat zou pas echt milieuvriendelijk zijn.

Voor meer informatie en verkoopadressen: 2serve.nl

    • Roelie Fopma