Beethovens eigen bewerkingen

cd klassiek Van Swieten Society:Beethoven’s Beethoven ****

cd klassiek

Van Swieten Society:Beethoven’s Beethoven ****

Vroeger, voor er subsidies waren, moesten kunstenaars nog commerciëler werken dan tegenwoordig. Zo had Telemann een postorderbedrijf voor huismuziek. Als anderen het al niet deden, maakte Beethoven zelf bewerkingen van zijn muziek voor kleine bezettingen. Professionele orkesten waren veel zeldzamer dan amateurclubjes. Beethoven woonde een tijd in het paleis van vorst Lichnovsky, een voortreffelijk pianist, die ook veel kwartet speelde: elke vrijdagmorgen tussen zes en acht. Beethoven maakte een bewerking van zijn Symfonie nr. 2 voor piano trio (op. 36) en herschreef hij zijn Kwintet voor piano en blazers voor een pianokwartet. Het zijn in feite nieuwe stukken, met de essentie van het origineel. Ze worden zeer overtuigend gebracht door de ‘authentiek’ spelende Van Swieten Society, met vooral Nederlandse musici, hoorbaar verheugd over extra repertoire. Blijft één wens: wie maakt eens symfonieën van Beethovens strijkkwartetten en pianosonates?

    • Kasper Jansen