VN: soldaten Congo roven en verkrachten

New York/Goma. Soldaten van het Congolese regeringsleger hebben zich schuldig gemaakt aan plundering en verkrachting in verscheidene dorpen in het conflictgebied in het oosten van Congo. Dat hebben de Verenigde Naties verklaard. Volgens de VN trokken honderden Congolese soldaten zich in de nacht van maandag op dinsdag terug voor rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda, waarbij de soldaten woningen leegroofden en vrouwen verkrachtten. Het geweld vond plaats in dorpen ten noorden van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu. De Congolese regeringstroepen, vaak onderbetaald en ongemotiveerd, zijn de afgelopen weken massaal op de vlucht geslagen voor Nkunda`s rebellen. Nkunda, die claimt de Tutsi`s in Oost-Congo te beschermen, dreigt Goma in te nemen en de Congolese regering ten val te brengen.