Televisie Voorkeur

Een nieuwe variant op een bekend format: na het succes van de 100 paren met een kinderwens en de 100 dito met een bruiloftsdroom gaat presentatrice Caroline Tensen nu 100 singles de kans geven een partner te vinden. Kijkers mogen meedingen. Vanavond de aftrap met een speeddatesessie. De 100 singles, Ned.1, 20.30-21.30u.
Een nieuwe variant op een bekend format: na het succes van de 100 paren met een kinderwens en de 100 dito met een bruiloftsdroom gaat presentatrice Caroline Tensen nu 100 singles de kans geven een partner te vinden. Kijkers mogen meedingen. Vanavond de aftrap met een speeddatesessie. De 100 singles, Ned.1, 20.30-21.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Reportage n.a.v. de 60ste verjaardag van de Britse prins Charles. Over het leven van de ‘eeuwige kroonprins’. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage van oorlogsverslaggever Arnold Karskens uit Mosul in Noord-Irak, op dit moment de gevaarlijkste stad van Irak. Afgelopen weken zijn duizenden christenen de stad ontvlucht na brute moorden op mensen uit hun gemeenschap. Ze verblijven nu op de Niniveh-vlakte, waar al honderdduizenden christenen uit heel Irak naartoe zijn gevlucht. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Nog niet eerder vertoonde beelden van de veiligheidscamera’s in het cellencomplex op Schiphol tijdens de brand in oktober 2005. Bewerking van de beelden met geavanceerde computertechnieken werpt nieuw licht op de oorzaak van de brand. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Giel Beelen praten met Liesbeth List en Ronald Giphart over het fenomeen ‘zuchtmeisjes’: Franse zangeressen die veel zuchten en die je doen zuchten. En Gerrit Komrij is er n.a.v. van zijn nieuwe boek Villa Pouca, een portret van de bewoners van het Portugese dorp waar hij woont. Popgroep DI-RECT laat iets horen uit hun rockopera DI-RECT doet Tommy. Ned.3, 19.30-20.20u.

Pauw & Witteman. Jörgen Raymann is te gast vanwege de première van zijn nieuwe theatertournee Familyman. Zaterdag presenteert hij bovendien de 200ste aflevering van zijn tv-programma Raymann is Laat. En Huub ter Haar en Marieke Wijsman komen praten over acceptatie van homoseksualiteit in de topsport. Ter Haar schreef het boek Gelijkspel – Portretten van homo topsporters, schaatser Wijsman is een van geportretteerde sporters in het boek. Ned.1, 23.15-0.05u.

documentaire

The cloud mystery. Deense documentaire over wetenschapper Henrik Svensmark en zijn controversiële theorie dat de opwarming van de aarde niet direct veroorzaakt wordt door hogere concentraties aan CO2 in de atmosfeer, maar door kosmische straling. Svensmarks theorie is verworpen door het wetenschappelijk ‘establishment’, maar krijgt langzaamaan meer steun nu hij met bewijzen uit onderzoek is gekomen. Astronoom Nir Shaviv en geoloog Jan Veizer bevestigen in de documentaire dat kosmische straling het klimaat op aarde al 500 miljoen jaar dirigeert. Het gaat daarbij om delen van ontplofte sterren die de aarde bereiken en waarop zich in de atmosfeer waterdruppels vastzetten. Zo worden wolken gevormd en die zijn de drijvende krachten achter het weer op aarde. Canvas, 22.05-23.00u.

informatief

NOS Journaal24. Via de digitale televisie is vanavond het jaaroverzicht van 1960 te zien. Tuindorp Oostzaan komt anderhalve meter onder water te staan na een dijkdoorbraak in het Noordzeekanaal in januari. Koningin Juliana waarschuwt het volk dat de Nederlandse beschaving in gevaar is. De nog onbekende senator John F. Kennedy wint nipt van Richard Nixon en wordt president van Amerika. En de rassenrellen in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville schokken de wereld. www.nos.nl/journaal24, vanaf 20.30u.

Andere Tijden: De vlam in Amsterdam. De Olympische Spelen van 2028 in Nederland, gaat dat lukken? De premier wil het, de koningin noemde het in de troonrede, volgende week vergadert het NOC*NSF erover. In Andere Tijden een terugblik op een eerdere poging: Amsterdam 1992. Om de tegenstanders in de gaten te houden, liet toenmalig burgemeester Van Thijn de actiegroep No-Olympics Comité infiltreren. Alles werd uit de kast gehaald om de Spelen binnen te halen. Het werd een fiasco. Ned.3, 20.30-21.55u.

muziek

Sigur Rós: Heima. Documentaire over de IJslandse post-rockband Sigur Rós. Behalve de registratie van een concerttournee bevat de film ook beelden van de overweldigende natuur in IJsland. De gratis concerten vonden meestal onaangekondigd plaats op ongewone plekken: een verlaten visfabriek, een dorpszaaltje, in een grot of in een canyon. Er zijn nummers te horen van de vier albums die Sigur Rós tot nu toe maakte, maar ook nieuwe songs die op geen enkele cd staan. Canvas, 22.05-23.00u.

drama

Dell & Richthoven. Eerste aflevering van een Duitse misdaadserie over twee moderne Robin Hoods die het recht in eigen hand nemen en opkomen voor slachtoffers van gewetenloze mensen die niet door politie en justitie (kunnen) worden aangepakt. De een is een gepensioneerde advocaat, de ander een beroepsoplichter. In afl. 1 springen ze in de bres voor een 17-jarig slachtoffer van een roddeljournaliste. ZDF, 20.15-21.00u.

amusement

War Child maakt vrienden. Marco Borsato laat de mooiste momenten zien van vijf jaar Friends for War Child-concerten. Met optredens van o.a. Ali B, Acda & De Munnik, Ilse DeLange, Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis en Marco Borsato zelf. Ned.3, 20.30-21.55u.

Ik vertrek. Reportageserie over families die in het buitenland een nieuw leven gaan opbouwen. Altijd gaat er iets verschrikkelijk mis. Vanavond Karin en Hennie Goudswaard die op Korfoe een luxe villa met zwembad en zeilschip voor rijkelui gaan exploiteren. Korfoe is helaas nog niet erg populair onder yuppen en het loopt niet storm met de boekingen. Ned.1, 21.30-22.25u.