Staat steekt 750 miljoen in SNS Reaal

Filiaal van SNS Bank in Rotterdam. SNS Bank is een onderdeel van bank-verzekeraar SNS Reaal, die vandaag kapitaalinjecties heeft gekregen van de overheid (750 miljoen euro) en van grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal (500 miljoen euro). Foto Peter Hilz Nederland, Rotterdam, 22 oktober 2008, SNS Bank filiaal Banken onderdeel van de SNS REAAL SNS Bank is part of the Dutch SNS REAAL De SNS bank is een Nederlandse bank. De afkorting staat voor Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken. SNS REAAL concentreert zich volledig op de Nederlandse markt. SNS Bank onderscheidt zich door de focus op hypotheken en vermogensopbouw ( sparen en beleggen ) voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit maakt SNS Bank bij uitstek een Retail bank. / bankencrisis banking crisis, bank money geld spaargeld consumenten consumers banking Dutch Netherlands Holland banks credit crisis Kredietcrisis bankencrisis money geld recessie foto: Peter Hilz
Filiaal van SNS Bank in Rotterdam. SNS Bank is een onderdeel van bank-verzekeraar SNS Reaal, die vandaag kapitaalinjecties heeft gekregen van de overheid (750 miljoen euro) en van grootaandeelhouder Stichting Beheer SNS Reaal (500 miljoen euro). Foto Peter Hilz Nederland, Rotterdam, 22 oktober 2008, SNS Bank filiaal Banken onderdeel van de SNS REAAL SNS Bank is part of the Dutch SNS REAAL De SNS bank is een Nederlandse bank. De afkorting staat voor Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken. SNS REAAL concentreert zich volledig op de Nederlandse markt. SNS Bank onderscheidt zich door de focus op hypotheken en vermogensopbouw ( sparen en beleggen ) voor particulieren en het midden- en kleinbedrijf (MKB). Dit maakt SNS Bank bij uitstek een Retail bank. / bankencrisis banking crisis, bank money geld spaargeld consumenten consumers banking Dutch Netherlands Holland banks credit crisis Kredietcrisis bankencrisis money geld recessie foto: Peter Hilz Hilz, Peter

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft een kapitaalinjectie gekregen van 750 miljoen euro van de overheid. Het concern kreeg ook nog eens 500 miljoen euro van zijn grootaandeelhouder, Stichting Beheer SNS Reaal.

SNS Reaal, dat ook de ASN Bank en het merk Zwitserleven in bezit heeft, is de derde Nederlandse instelling die geld krijgt van het ministerie van Financiën. Vorige maand kreeg bank en verzekeraar ING 10 miljard euro en verzekeraar Aegon 3 miljard euro. De voorwaarden van de leningen zijn gelijk. Dat SNS minder krijgt, heeft te maken met haar omvang. Het bedrijf uit Utrecht is met een beurswaarde van 1,2 miljard euro veel kleiner dan Aegon (5,6 miljard) en ING (15,6 miljard).

Het kapitaal is niet nodig om acute geldnood te lenigen, maar om tegemoet te komen aan de „hogere eisen van de markt”, zei financieel directeur Ronald Latenstein van Voorst vanmorgen. Hij verwees daarmee naar de recente eis op de financiële markten dat banken veel meer kapitaal aanhouden dan voorheen, waardoor de verhouding tussen kernvermogen en ‘vreemd vermogen’ minder ongunstig is. De belangrijkste maatstaf hiervoor is de zogeheten tier 1-ratio.

Door de injectie stijgt deze waarde bij SNS Reaal van iets boven de 8 procent naar ruim 10. Een ratio van 8 procent werd tot enkele maanden geleden beschouwd als zeer goed, maar nu eist de markt een ratio van rond de 10 procent. „Zo’n ratio zou in normale tijden heel hoog lijken en men zou zeggen dat we overgekapitaliseerd waren. Maar dit zijn geen normale tijden”, zei Latenstein van Voorst. Banken wilden overkapitalisatie altijd voorkomen, omdat beleggers eisten dat geld actief werd ingezet om nieuw geld te verdienen. De injectie van in totaal 1,25 miljard moet ook helpen als de economische situatie komend jaar slechter wordt. SNS Reaal is met 8.000 werknemers vrijwel uitsluitend actief in Nederland.

In ruil voor de 750 miljoen krijgt de overheid – net als bij ING en Aegon – twee commissarissen. Het bestuur van SNS Reaal ziet af van de bonussen over 2008 en bij vertrek krijgt men maximaal één jaarsalaris mee. Ook wordt het dividend over 2008 geschrapt.

De Stichting Beheer SNS Reaal, die in 1997 bij de fusie tussen SNS en Reaal ontstond, heeft nu een belang van 54,3 procent in het bedrijf. Eerder pompte de stichting nieuw geld in SNS bij de overname van Zwitserleven in 2007.

SNS maakte over het derde kwartaal 88 miljoen euro verlies bekend, met name door verliezen op de beleggingsportefeuilles van de verzekeringstak. Het aandeel stond rond het middaguur op 4,80 euro, een verlies van 4 procent.

Versterking balans: pagina 17