Romantiek voor veertigers

Nights in Rodanthe. Regie: George C. Wolfe. **

Nights in Rodanthe. Regie: George C. Wolfe. **

Hoofdrolspelers Diane Lane en Richard Gere stonden al eens als echtpaar tegenover elkaar in de overspelfilm Unfaithful. Nu ontmoeten ze elkaar als nieuwe geliefden op het eilandje Rodanthe voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Maar voordat het zover is, voordat zij elkaar krijgen en verliezen en misschien weer krijgen, al is het maar in metaforische zin, moeten er nog heel wat stormen woeden.

Hoed u voor stormen in de film! Meestal betekenen ze dat er zulke grote emoties op het spel staan, dat gewone stervelingen ze niet kunnen oplossen. In het geval van Adrienne (Diane Lane): man is er met haar beste vriendin vandoor, man staat met hangende pootjes weer op de drempel, loeder van een puberdochter. In het geval van Paul (Richard Gere): vervreemd van zoon, voelt zich schuldig over dood patiënt, midlifecrisis ver voorbij maar nog steeds een tobber. En dan brengt het lot hen samen in het koddige strandhuis van Adriennes jeugdvriendin Jean en is de vraag niet óf ze elkaar zullen krijgen, maar hoe en wanneer. En hoewel dat ontegenzeggelijk romantisch is, verloopt het allemaal wel heel erg voorspelbaar.

Zal het zijn voordat ze de ramen tegen de voorbijrazende orkaan hebben gebarricadeerd of erna? Het is het soort romantiek voor een generatie die door filmmakers vaak vergeten wordt: veertigers die behoefte hebben aan brave verhalen vol tweede kansen en innerlijke groei.

Dana Linssen

    • Dana Linssen