PSV heeft ondanks nederlaag weer vertrouwen

12-11-2008, Alkmaar. AZ - PSV. PSV speler Carlos Salcido. Foto Bas Czerwinski

AZ 1 PSV 0

Ruststand 0-0. 98. Mendes da Silva 1-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 17.000.

Na de uitschakeling in het bekertoernooi is de status van PSV verder afgebrokkeld. „Ik denk dat we met opgeheven hoofd naar huis kunnen”, zei trainer Huub Stevens desondanks nadat zijn ploeg met 1-0 van AZ had verloren. De 54-jarige coach van de Eindhovense club stelde verder dat de wedstrijd „hem vertrouwen voor de toekomst gaf”, want hij had „een goed PSV gezien”. In de praktijk kwam het er vooral op neer dat roodwitte formatie achterin weer eens redelijk solide oogde, maar van een overtuigend optreden was geen sprake. AZ plaatste zich voor de vierde ronde van de beker.

De regerend landskampioen leed alweer de achtste nederlaag van het seizoen en is op alle fronten achterop geraakt. Na de uitschakeling in het bekertoernooi en drie nederlagen in de Champions League moet de formatie zich richten op de titelstrijd. Maar ook in de competitie gaat het moeizaam. De huidige nummer vijf van de eredivisie speelt zondag in Amsterdam tegen Ajax en bij een nieuwe nederlaag kan de achterstand op de koploper(s) oplopen tot zeven punten.

De technische staf en de spelersgroep van PSV koesterden in de aanloop naar het bekerduel met AZ de hoop dat in Alkmaar weer eens een goed resultaat kon worden behaald. Na het echec van afgelopen zaterdagavond tegen NEC in Nijmegen stond bij iedereen bij PSV het schaamrood op de kaken. In die competitiewedstrijd kwamen in negentig minuten tijd op pijnlijke wijze bijna alle problemen aan de oppervlakte. De ploeg straalde vanaf het eerste fluitsignaal geen zelfvertrouwen uit, de homogeniteit was ver te zoeken en een schreeuwende Stevens keek langs de lijn machteloos toe. Na dit voorlopige dieptepunt besloot de coach in overleg met een aantal spelers voor de zoveelste keer voor een andere aanpak te kiezen.

Tijdens gesprekken tussen de technische staf en de selectie kwam maandag naar voren dat de spelers vooral behoefte hadden aan zekerheid. Oud-aanvoerder Phillip Cocu voegt zich als een soort klankbord vaker bij de groep. De vele wisselingen die Stevens de voorbije maanden hanteerde hadden bij sommigen de irritatie gewekt en bij anderen voor een gebrek aan zelfvertrouwen gezorgd. International Dirk Marcellis bestempelde het onderhoud als „heel belangrijk”. „We hebben duidelijk aangegeven wat we willen. Er is een hele tijd geen vastigheid geweest. PSV moet weer herkenbaar gaan voetballen. Dat betekent dat we vanuit een goede organisatie moeten spelen. Daar begint het allemaal mee.”

Voor het duel met AZ greep Stevens dan ook eindelijk terug op een aantal vaste waarden. Nadat de coach vrijwel elke wedstrijd met een andere defensie had aangetreden, koos hij tegen de formatie van Louis van Gaal eindelijk voor de meest logische achterste lijn: Erik Pieters, Carlos Salcido, Dirk Marcellis en Jan Kromkamp. Timmy Simons en Edison Méndez speelden als controleurs op het middenveld. Daarvoor moesten Balazs Dzsudzsak, Stefan Nijland en Danny Koevermans onder leiding van spelmaker Ibrahim Afellay voor gevaar zorgen. De spelers van PSV haalden bij vlagen een redelijk niveau. Dat de geblesseerde Kromkamp na bijna een half uur spelen vervangen moest worden door Francisco Rodriguez had weinig invloed op de ploeg. Het gebrek aan scorend vermogen bleek opnieuw het grootste probleem van PSV.

De typische ‘0-0-wedstrijd’ werd uiteindelijk in de verlenging beslist door David Mendes da Silva die een voorzet van Brett Holman achter PSV-doelman Andreas Isaksson schoot. Daarmee was AZ de gelukkigste ploeg in het bekerduel dat eigenlijk geen winnaar verdiende.

    • Koen Greven