Primeur over Palin blijft VS boeien

Amerikaanse media blijven in de ban van het veronderstelde gebrek aan geografische kennis van Sarah Palin, de running mate van John McCain.

Medewerkers van McCain vertelden – anoniem – dat Palin aanvankelijk niet wist dat Afrika geen land, maar een werelddeel is, berichtte het conservatieve Fox News daags na het verlies van het Republikeinse koppel. Andere media openden de jacht op de bronnen van Fox en maandag meldde nieuwszender MSNBC dat het een zekere Martin Eisenstadt was.

Deze wetenschappelijk medewerker van het Harding Institute for Freedom and Democracy en beleidsadviseur van McCain zou dit hebben bekend op zijn blog. Gisteren onthulde The New York Times echter dat achter Eisenstadt twee tv-makers schuilgaan die hem gebruiken om een programma-idee aan de man te brengen.

Eitan Gorlin en Dan Mervish zetten het blog van Eisenstadt, inclusief YouTube-filmpjes waarin hij figureert, zelf op het internet. Ze kozen voor de naam Martin Eisenstadt, „omdat alle neocons inde regering-Bush een joodse achternaam en een christelijke voornaam hebben”. De fictieve denktank vernoemden ze naar de verguisde president Warren G. Harding (1921-1923).

MSNBC was maandag niet het eerste medium dat in de grappen van Gorlin en Mervish trapte. In juli nam het politieke blog van de Los Angeles Times van Eisenstadt het nieuwtje over dat de familie van Paris Hilton het kantoor van de campagne plat belde. Het glamourmeisje was door McCain gebruikt in een tv-spotje om Barack Obama belachelijk te maken.

Carl Cameron, de chef politieke verslaggeving van Fox die de primeur over Palin en Afrika bracht, wil ondertussen zijn bronnen niet prijsgeven. Hij is hier al op aangevallen door een Fox-collega, presentatrice Greta van Susteren die Palin onlangs uitgebreid interviewde. Palin ontkende de beschuldiging tegenover haar.