Poetin: pijplijn stoppen

Rusland schrapt zijn plannen voor de bouw van een gaspijplijn onder de Oostzee als Europa zich niet constructiever opstelt in de realisatie van dat project. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin gezegd tijdens een ontmoeting gisteren met zijn Finse ambtgenoot Matti Vanhanen.

„Europa moet beslissen of het deze pijpleiding wil of niet”, zei Poetin in Moskou. „Zo niet, dan bouwen we hem niet. Dan bouwen we LNG-fabrieken en gaan we vloeibaar gas afzetten op de wereldmarkt, en in Europa. Maar dan wordt het wel een stuk duurder.”

De plannen voorzien in een onderzeese pijpleiding, Nord Stream genaamd, die Russisch gas van het Russische Vyborg naar het Duitse Greifswald vervoert. In Europa is die geplande pijplijn echter op forse kritiek gestuit.

Tegenstanders stellen dat Nord Stream Europa’s toch al grote afhankelijkheid van Russisch gas vergroot. Het Kremlin, dat grootaandeelhouder is van het gasbedrijf dat vrijwel alle Russische gasexport voor zijn rekening neemt, Gazprom, zou die afhankelijkheid kunnen gebruiken om politieke invloed uit te oefenen.

Landen als Polen en de Baltische Staten verzetten zich daarnaast tegen de pijplijn omdat zij daardoor aanzienlijke transitinkomsten zouden mislopen. Russisch gas bestemd voor Europa loopt nu deels via Polen en de Baltische Staten. Finland en Zweden hebben eerder milieubezwaren geuit.

Poetins uitspraken komen op de vooravond van de EU-Ruslandtop in Nice (morgen). Daar zal worden gesproken over een economisch en politiek samenwerkingsakkoord tussen Rusland en de EU. De onderhandelingen werden na afloop van de oorlog in Georgië gestaakt.

De bouw van de pijplijn staat gepland voor volgend jaar. In 2012 zou het eerste gas er doorheen moeten stromen. Behalve Gazprom (51 procent), nemen ook de Duitse bedrijven E.ON en Wintershall (beide 20 procent) en de Nederlandse Gasunie (9 procent) deel aan het project.