Paulson maakt ommezwaai met noodfonds

Links: assemblage van een pick-uptruck in de fabriek van Chrysler, een van de noodlijdende Amerikaanse autofabrikanten, in Warren, Michigan.` **FILE** In this Sept. 12, 2008 file photo, Yolanda Germany checks the door molding on Chrysler's new 2009 Dodge Ram pickup being assembled at the Warren Truck Plant in Warren, Mich., Friday, Sept. 12, 2008. Chrysler said Friday, Nov. 7, 2008, it remains focused on returning to profitability and won't comment on statements made by General Motors that the automakers' takeover talks have been suspended. (AP Photo/Carlos Osorio)
Links: assemblage van een pick-uptruck in de fabriek van Chrysler, een van de noodlijdende Amerikaanse autofabrikanten, in Warren, Michigan.` **FILE** In this Sept. 12, 2008 file photo, Yolanda Germany checks the door molding on Chrysler's new 2009 Dodge Ram pickup being assembled at the Warren Truck Plant in Warren, Mich., Friday, Sept. 12, 2008. Chrysler said Friday, Nov. 7, 2008, it remains focused on returning to profitability and won't comment on statements made by General Motors that the automakers' takeover talks have been suspended. (AP Photo/Carlos Osorio) Associated Press

De Amerikaanse regering verandert per direct de opzet van het financiële noodfonds. Niet langer is het fonds van 700 miljard dollar bedoeld om ‘giftige’ beleggingen van banken op te kopen. Voortaan moet het fonds de vermogens- en liquiditeitspositie van banken versterken, zodat ze geld zullen blijven uitlenen, zoals ook bij de reddingsoperaties in Europa gebeurt.

De Amerikaanse minister van Financiën Hank Paulson maakte gisteren zijn ommezwaai bekend. Hij verklaarde dat hij „nooit excuses zal aanbieden voor het aanpassen van een strategie als de feiten veranderen”, daarbij impliciet verwijzend naar de befaamde uitspraak van de Britse econoom Keynes: „When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?” Tot gisteren was de aankoop van de giftige leningen hoofdbestanddeel van Paulsons financiële reddingsoperatie, de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis.

De goedkeuring van het plan door het Amerikaanse Congres verliep vorige maand moeizaam. Met name Republikeinse politici in het Huis van Afgevaardigden wilden niet instemmen met de opzet. Het noodfonds zou Wall Street belonen voor slecht gedrag terwijl de economische problemen van gewone Amerikanen onvoldoende verholpen werden. Uiteindelijk werd het plan door het Congres goedgekeurd, zij het in verwaterde vorm, maar zonder Paulsons opzet in essentie aan te tasten.

De Amerikaanse beurzen reageerden gisteren vertwijfeld op Paulsons beleidswijziging. Staat de economie er misschien nog slechter voor? Beursgraadmeter Dow-Jones verloor 5 procent.

Sinds de goedkeuring van het noodfonds, officieel Troubled Asset Relief Program geheten, is bijna de helft van het fonds zo goed als helemaal gebruikt om aandelen van banken en verzekeraar AIG over te nemen. Paulson heeft instemming van het Congres nodig om de rest (410 miljard dollar) van de fondsen uit te mogen keren.

Uiteenlopende organisaties buiten de financiële sector hebben inmiddels verzocht ook aanspraak te mogen maken op het noodfonds. Dat gaat van Amerikaanse autofabrikanten tot bootverkopers en een organisatie van Latino-loodgieters die wil dat de overheid haar werknemers in dienst neemt omdat de woningen waar zij werken via de hypotheekproducten toch in overheidshanden zouden komen.

Minister Paulson wilde gisteren opnieuw geen steun toezeggen aan General Motors. Dit Amerikaanse autoconcern zegt te zullen omvallen zonder overheidssteun.