Ook AZ is PSV de baas

Mendes da Silva maakt in verlenging van bekerduel het beslissende doelpunt.

PSV wel ijverig en agressief.

Pas in de verlenging heeft AZ zich gisteren kunnen ontdoen van PSV. Met een fraai schot loodste middenvelder David Mendes da Silva zijn ploeg in de negende minuut van de extra speeltijd naar de achtste finales van het bekertoernooi.

Wie verkeerde er nu in een crisis, AZ of PSV? Die vraag kon gisteravond in Alkmaar tijdens en na het bekerduel tussen de twee Nederlandse topploegen gesteld worden. PSV speelde gretig, zelfverzekerd en aanvallend, thuisclub AZ speelde rommelig, voorzichtig en bediende zich bij voorkeur vancounters. AZ toonde niet het aanvallende voetbal zoals dat jaren door trainer Louis van Gaal werd gedicteerd en PSV deed in niets denken aan het chaotische elftal dat de afgelopen weken voor zoveel commotie in en rond supporterskringen zorgde.

Op de trainersbank van PSV maakte Huub Stevens weliswaar een gespannen indruk, maar die heeft hij al sinds hij trainer is. Altijd klaar voor het gevecht, altijd klaar om de tegenstander met open vizier tegemoet te treden. Als het niet mooi kan, dan maar hard en meedogenloos. Zo weet de doorgewinterde trainer. Zo was hij al als voetballer. AZ was lang onder de indruk van het sinds weken weer collectieve spel van PSV, en speelde vooral in de eerste helft onder zijn niveau.

Pas in de tweede helft gooide AZ de schroom van zich af en liet het bij vlagen weer vloeiende combinaties zien. Het Alkmaarse publiek ging pas achter zijn helden staan toen op het veld de remmen losgingen. Maar het spel bleef aan weerszijden rommelig en van een allerminst hoog technisch niveau. De strijd moest ook telkens worden onderbroken door blessures, die mogelijk werden veroorzaakt door spanning in hoofd en lichaam. Al mag de blessure van PSV-verdediger Kromkamp in de beginfase daartoe niet worden gerekend. Hij ging bij een duel door zijn enkel en moest worden vervangen.

De soms wat overijverige uitblinker Afellay verzwikte in de tweede helft ook zijn enkel. maar de blessure viel mee. Boeiend was het bekerduel zeker. Vooral omdat beide ploegen ervan doordrongen waren dat er gewonnen moest worden. Kansen waren er ook, voor beide partijen. Maar beide doellieden hielden tot de verlenging keurig stand. Wat op zich al een overwinning voor PSV betekende. Maar in de verlenging ging het toch nog mis. Mendes da Silva scoorde voor AZ na een snelle counter.