Novum moet ANP schadevergoeding betalen

Persbureau Novum Nieuws is gisteren in een bodemprocedure tegen concurrent ANP veroordeeld tot een schadevergoeding van 50.000 euro wegens het inbreken op de server van de nieuwsdienst van het ANP. De rechtbank achtte het bewezen dat redacteuren van Novum Nieuws tussen 2002 en 2004 met een valse sleutel inbraken in de afgesloten nieuwsserver van het persbureau. Novum overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan. In een aparte procedure moet nog in kaart worden gebracht wat de overige schade is. De twee persbureaus zijn al jaren met elkaar in een juridische strijd verwikkeld. Het ANP won eind oktober 2004 een kort geding omdat Novum Nieuws onrechtmatig gebruik had gemaakt van nieuwsberichten van het ANP, maar verloor in hoger beroep. In januari van dit jaar werd Novum strafrechtelijk veroordeeld tot een boete van 4.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de inbraak. Ook de voormalig hoofdredacteur en voormalig commercieel directeur kregen boetes.