Nepeditie NYT nog 'linkser'

De voorpagina van de nep-NYT www.nytimes-se.com

De Amerikaanse krant The New York Times wordt wel vaker verweten dat het linkse propaganda uitvent. Toch moeten vaste kopers van de krant in de Amerikaanse grote steden vreemd hebben opgekeken toen zij de kop van hun vertrouwde krant lazen: Iraq war ends. De datum 4 juli 2009 verklaart een hoop: het gaat om een nep-editie, gemaakt door een actiegroep. De activisten willen aankomend president Barack Obama aanmoedigen om zijn beloftes te houden, is de boodschap. Het veertien pagina’s tellende blad is verspreid in zes grote Amerikaanse steden. Duizend vrijwilligers hebben de 1,2 miljoen kranten verspreid.

De krant bericht behalve over het einde van de Irakoorlog ook dat een maximumsalaris is vastgesteld voor topmannen in het bedrijfsleven en dat alle auto’s die rijden op benzine zijn teruggehaald door de fabrieken. Ook de website is nagemaakt en ook het motto ‘All the news that’s fit to print’, dat dagelijks de voorpagina van The New York Times siert, is voor de gelegenheid aangepast in ‘All the news we hope to print’.

Initiatiefnemers van de actie zijn vermoedelijk ‘The Yes Men’, een groep die door ludieke acties maatschappelijke kwesties aankaart. In 2003 werd hun werk vastgelegd in een documentaire.

Het is niet de eerste keer dat de NYT wordt geparodieerd. In 1999 maakte zakenman Richard Branson een fopeditie ter gelegenheid van 1 april en ook bij een krantenstaking in 1978 werd een nep-New York Times gedrukt.

Bekijk de nep-website:www.nytimes-se.com