Negen jaar cel in hiv-zaak

De drie verdachten in de Groningse hiv-zaak zijn gisteren veroordeeld tot celstraffen van negen, vijf en anderhalf jaar. Hoofdverdachte Peter M. (50) kreeg negen jaar cel wegens poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade. De rechtbank acht bewezen dat hij vijf mannen op seksfeestjes met hiv-besmet bloed heeft geïnjecteerd en dat hij drie van hen seksueel heeft misbruikt terwijl ze onmachtig waren.

Het OM had vijftien jaar tegen M. en medeverdachte Hans J. (35) geëist. J. werd veroordeeld tot vijf jaar cel gezien zijn geringer aandeel in de zaak en het feit dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was. Wim D. (49) kreeg achttien maanden cel, na een eis van acht jaar. Dit wegens seksueel misbruik van een bewusteloze man en de handel in drugs. Hij kwam gisteren op vrije voeten, omdat de straf gelijk is aan het voorarrest.

Volgens de rechtbank is er geen causaal verband tussen de hiv-besmetting van de dertien aangevers en het door M. inspuiten van hiv-bloed. Niettemin hebben M. en J. „verwerpelijk” gehandeld, meent de rechtbank. Het injecteren van bloed was wel gericht op het besmetten van de slachtoffers. Hiermee gaven zij blijk van een „ernstig gebrek aan respect voor een ieders recht op integriteit van het lichaam”. De feiten veroorzaakten grote maatschappelijke onrust, vooral in homokringen. „De berichtgeving over deze zaak heeft de publieke opinie over homofilie schade berokkend”, meent de rechtbank.

Het OM gaat in hoger beroep. Volgens persofficier Oebele Brouwer wijken de straffen te veel af van de eis. „Vooral het gat tussen vijftien en vijf jaar is groot. We willen deze zaak met al zijn juridische aspecten graag voorleggen aan het hof.” Advocaat Wim Anker van Peter M. noemt de straf „niet passend”. „Negen jaar voor vijf pogingen tot zwaar lichamelijk letsel is niet proportioneel. Vijf jaar was redelijk geweest.”