Nederland toch naar top G20

Premier Balkenende neemt dit weekeind toch deel aan het topoverleg van regeringsleiders over de financiële crisis en de toekomst van het internationale financiële stelsel in de wereld.

Dit overleg van de Groep van Twintig (G20) vindt plaats in Washington, met vertrekkend president Bush als gastheer. Zijn opvolger Barack Obama zal zich laten vertegenwoordigen door twee waarnemers.

De G20 bestaat uit de grootste industrielanden, de Europese Unie, plus de belangrijkste opkomende economieën, zoals Rusland, Brazilië, India en China.

Nederland maakt geen deel uit van de G20, maar op uitnodiging van de Franse president Nicolas Sarkozy, die dit half jaar voorzitter is van de Europese Unie, mag premier Balkenende nu toch aanschuiven.

Het doel van de top van de G20 is om nieuwe regels voor een internationaal financieel stelsel uit te werken. Naar analogie van de conferentie van Bretton Woods in 1944, waar de naoorlogse financiële ordening werd opgezet, wordt wel gesproken van ‘Bretton Woods II’.

Naar verwachting zal de G20 oproepen tot een gecoördineerde actie om met belastingverlagingen en overheidsbestedingen de economieën te stimuleren.

Vorige week heeft premier Balkenende (CDA) samen met minister van Financiën Bos (PvdA) een artikel geschreven met lessen uit de huidige financiële crisis. Het artikel heeft in enkele Europese kranten gestaan. Een van de aanbevelingen was de versterking van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot een Wereldorganisatie voor Financiële Stabiliteit.

Lees meer over Nederland en de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis