Nederland aan kop op EU-ranglijst gezondheidszorg

Nederland heeft het meest consumentvriendelijke systeem voor gezondheidszorg in Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI) van 2008, die vandaag in Brussel is gepubliceerd. De afgelopen twee jaar eindigde Nederland als tweede op deze jaarlijkse ranglijst van 31 landen. In 2005 ging het ook aan kop. De Euro Health Consumer Index wordt opgesteld aan de hand van zes criteria die belangrijk zijn voor de consument, zoals rechten en voorlichting voor de patiënt, wachttijd voor de behandeling, en aanbod en dekking van de diensten voor gezondheidszorg. Vooral op die laatste twee terreinen scoort Nederland goed. Daaruit blijkt dat de recente hervorming van het Nederlandse zorgstelsel vruchten afwerpt, zegt de directeur van de EHCI. Wel moet Nederland de wachttijden wegwerken en de keuzevrijheid voor de patiënt vergroten.