Mentale dreun voor strompelend Ajax

Ajax komt door overvolle ziekenboeg aanvallend te kort bij hekkensluiter Volendam.

Jack Tuyp beslist bekerduel in verlenging voor ploeg uit het IJsselmeerdorp (1-0).

Robbert Schilder van Ajax nadat Jack Tuyp heeft gescoord voor Volendam. (Foto Proshots) seizoen 2008 / 2009 , 12-11-2008 knvb beker volendam - ajax 1-0 volendam schakelt ajax uit robbert schilder baalt na de 1-0 van volendam Pro Shots

Ajax maakte gisteravond onbedoeld duidelijk dat het niet meer over een goede centrumspits beschikt. De Amsterdamse ploeg miste in de tweede helft van het bekerduel met Volendam zo veel kansen, dat de nummer laatst van de eredivisie in de tweede helft van de verlenging alsnog kon toeslaan: 1-0.

Jack Tuyp liet doelman Kenneth Vermeer na 110 minuten voetballen met een handig boogballetje kansloos. De spits bezorgde trainer Marco van Basten veel hoofdbrekens met het oog op de komende competitieduels met PSV en AZ. De voormalige bondscoach mist tijdens beide ontmoetingen nog steeds de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar en zijn eerste vervanger Dario Cvitanich.

„En dat is een groot probleem”, keek Van Basten alvast vooruit. „We kregen vooral in de tweede helft best veel kansen. Maar heel eerlijk gezegd had ik geen idee wie die bal moest maken. We missen echt een spits die makkelijk scoort.”

Evander Sno maakte tegen Volendam duidelijk waarom de trainers van NAC en Celtic hem de laatste jaren als middenvelder gebruikten. Hij stelde zich tegen Volendam alles behalve kandidaat voor een basisplaats zondag in de Arena tegen PSV. Sno grossierde op het gladde kunstgras in balverlies. Van Basten haalde de speler die de afgelopen vier jaar tot twee competitietreffers kwam, ook voortijdig naar de kant.

Leonardo, vervanger van Sno, benutte zijn invalbeurt om aan te geven dat hij ook een kandidaat is voor een basisplaats. De Braziliaan moest driekwart duel toekijken hoe Marvin Zeegelaar zijn debuut in het eerste maakte. De linksbuiten van de A1 junioren speelde maandag voor het eerst een half uurtje met Jong Ajax mee.

Luis Suarez kreeg in de tweede helft vier goede kansen op de openingstreffer. Hij raakte eenmaal de paal, schoot twee keer naast en stuitte ook eenmaal op de uitstekende doelman Jeroen Verhoeven. Volendam oogde na rust met de minuut vermoeider en kwam in 45 minuten slechts tot één doelpoging.

Tuyp bezorgde Volendam in de 110de minuut de zege. Toen was Thomas Vermaelen al geblesseerd geraakt zonder te kunnen worden vervangen. Van Basten had eerder zijn drie toegestane wissels toegepast. (ANP)