Limburgs plan wekt toorn fans

Een groep van tien personen heeft vannacht zeven ruiten ingegooid van het Fortuna Stadion in Sittard. Dat heeft de politie vandaag laten weten. De ruiten van het stadion werden bekogeld met stenen en dakpannen. Toen de politie arriveerde, hadden de daders zich al uit de voeten gemaakt.

Sinds bestuurders van Fortuna en Roda JC gisteren bekendmaakten een fusie te overwegen, is het onrustig bij beide clubs. De fans verzetten zich hevig tegen de plannen. Bestuurders van beide clubs en de Limburgse gouverneur Leon Frissen zeggen bedreigd te worden. Hun privé-adressen zouden op internet circuleren.

Vannacht hebben onbekenden ook een voorruit van de woning van bestuurslid Hans Erkens van Fortuna in Schinnen vernield. Ook hier is met stenen gegooid, aldus de politie. Erkens heeft aangifte gedaan.

De club uit Kerkrade staat voorlaatste in de eredivisie. Fortuna Sittard verkeert in de onderste regionen van de eerste divisie en kampt met financiële moeilijkheden. Beide clubs zijn al het product van een fusie: Roda JC ontstond halverwege de jaren vijftig uit een samengaan van Roda Sport en Rapid Juliana Combinatie, Fortuna Sittard is het product van een huwelijk van Fortuna ’54 en Sittardia uit de jaren zestig.

Eerdere ideeën om met MVV als derde partner te komen tot een FC Limburg stuitten ook al op onwil bij de clubs en felle protesten van de supporters.