Krom is weer toegestaan

Kromme komkommers en ‘gevorkte’ wortels mogen vanaf 1 juli volgend jaar weer verkocht worden in supermarkten. De lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie daarover. Voor 26 groente- en fruitsoorten worden de regels – die al twintig jaar bestonden – over vorm en minimumgrootte afgeschaft.

„Bij de huidige hoge voedselprijzen moet de consument vrij kunnen kiezen uit een zo groot mogelijk assortiment producten”, zei Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).

Voor tien overige soorten, die driekwart van de Europese handel uitmaken, blijven de regels bestaan, bijvoorbeeld voor appels, peren en tomaten. „Het was voor ons als partij wel slikken dat uitgerekend de vormeis voor de tomaat gehandhaafd blijft”, zei Europarlementariër Kartika Liotard van de SP daarover. Lidstaten mogen voor die tien soorten wel toestaan dat van de normen wordt afgeweken, als bij verkoop in de winkel maar duidelijk is dat het product van lagere klasse is.