Klappen Britse en Duitse economie

De Bank of England heeft gisteren gewaarschuwd dat de Britse economie het komende jaar met 2 procent kan krimpen. Vanmorgen werd bekend dat Duitsland in een recessie is beland. In het derde kwartaal kromp de grootste economie van Europa met 0,5 procent. De Duitse economie heeft vooral last van een tegenvallende export.

De Britse gouverneur Mervyn King zinspeelde er op dat de aanstaande recessie de ergste in dertig jaar kan worden. De sombere prognose leidde ertoe dat het Britse pond gisteren op de valutamarkten een koers van 1,202 euro bereikte, een laagterecord.

Gisteren maakte het Britse bureau voor de statistiek al bekend dat de werkloosheid in het kwartaal tot en met september met 140.000 was toegenomen tot een totaal van 1,82 miljoen.

De Bank of England zei dat de Britse economie naar alle waarschijnlijkheid al in een recessie verkeert. Minister van Financiën Alistair Darling zegt vandaag in The Independent dat een recessie niet te vermijden is. Naar zijn verwachting zal die kort maar hevig zijn. In 2010 zal de economie volgens hem echter weer krachtig opveren. „Ik geloof dat de toestand moeilijk is, maar ik blijf er vertrouwen in houden dat we ons er doorheen zullen slaan.”

Naar verwachting kondigt de Britse regering binnenkort belastingverlagingen aan in de hoop de economie op die manier een nieuwe impuls te geven.

Vorige maand maakte de Duitse regering al een miljardenplan bekend om de Duitse economie te stimuleren.