Internet Weblog van de dag

Berichten uit Bagdad
Berichten uit Bagdad New York Times

Berichten uit Bagdad en Frankrijk. Het weblog Wereld linkt naar artikelen over Bagdad en de Franse banlieue:

‘Een NYT-verslaggever in Irak belt nieuws door tijdens gevechten. „You do not kill correspondents of The New York Times with impunity”, zei de verslaggever van de Amerikaanse krant toen Iraakse soldaten in 2003 zijn hotelkamer waren binnengestormd. Het is een van de vele details uit een opmerkelijk verhaal in het tijdschrift Vanity Fair over het bureau van NYT in Bagdad. De krant heeft als een van de weinige nieuwsorganisaties nog een compleet bureau in Bagdad – voor andere media is dat te duur geworden. Het verhaal biedt een kijkje achter de schermen van de oorlogsjournalistiek: de gevaren, de onderlinge conflicten, de eenzaamheid, de voortdurende spanning. „We are monkeys in a cage.”’

‘Er mogen de laatste tijd dan geen grote onlusten meer zijn in de Franse banlieue, dat betekent niet dat het daar goed gaat. Integendeel, schrijft de Parijse socioloog Didier Lapeyronnie in een net gepubliceerde studie van vijf jaar onderzoek. De sociale en etnische verdeeldheid is niet minder geworden, zegt hij in Le Nouvel Observateur. Nieuw is dat de wijken in zichzelf gekeerd raken, zich afkeren van de samenleving en een eigen stelsel van normen en waarden opbouwen en handhaven, waarvan vrouwen de dupe zijn.’

De links naar de artikelen staan op nrc.nl/wereld