IJsland overweegt lening Bos te weigeren

De IJslandse regering overweegt geen gebruik te maken van de lening van 1,1 miljard euro die Nederland IJsland medio oktober toezegde. Met de lening zou IJsland vergoedingen kunnen betalen aan de Nederlandse Icesave-spaarders die hun tegoeden verloren toen de IJslandse bank Landsbanki begin oktober omviel.

Icesave was de internetspaarbank van Landsbanki in Groot-Brittannië en Nederland. Na het failliet werd Landsbanki overgenomen door de IJslandse staat. Volgens de geldende IJslandse garantieregeling hebben Icesave-spaarders recht op terugbetaling van ruim 20.000 euro per persoon. Omdat IJsland na de ondergang van de drie grote banken (Landsbanki, Kaupthing en Glitnir) in een diepe financiële crisis terechtkwam, bood Nederland aan de uitbetaling van de garantiesom te financieren met een lening.

De IJslandse regering zal volgens ingewijden in Reykjavik vrijwel zeker geen gebruikmaken van de Nederlandse lening. Berekend is dat de totale verliezen van Icesave in Engeland en Nederland ongeveer 6 miljard euro bedragen. Het bruto binnenlands product van IJsland is niet veel hoger.

Ook als IJsland leningen van het IMF en andere landen krijgt, kan het land de verloren gegane Icesave-tegoeden met geen mogelijkheid terugbetalen. De IJslandse regering zou het nu laten aankomen op juridische procedures over de Icesave-claims in de betrokken landen en mogelijk ook bij de EU, omdat ook financiële autoriteiten in Nederland en Engeland zouden hebben gefaald bij hun toezicht op Landsbanki en Icesave.

IJsland kreeg onlangs in beginsel een lening van 2,1 miljard dollar (1,7 miljard euro) van het IMF toegezegd. De formele goedkeuring door het IMF-bestuur is geblokkeerd door onder meer Nederland en Groot-Brittannië. Beide landen willen dat IJsland eerst toezegt alle tegoeden van Icesave-spaarders te vergoeden.

De IJslandse premier Geir Haarde schatte onlangs dat IJsland naast de lening van het IMF nog eens 4 miljard euro nodig heeft om de financiële crisis te overwinnen. Tot nu toe hebben Noorwegen, Polen en de Færøer leningen toegezegd. Verzoeken om leningen van de IJslandse regering aan Rusland, de overige Scandinavische landen, de Europese Gemeenschap en China werden niet ingewilligd.

    • Jan Gerritsen