Iedereen heeft last van deze crisis, maar niet de maffia in Italië

Ondernemers krijgen nu niet snel krediet van banken.

Ze zullen zich daarom vaker wenden tot de maffia, vreest de detailhandelbond in Italië.

De kredietcrisis zal de Italiaanse maffia in de hand spelen. Dit vreest de Italiaanse detailhandelbond Confeserscenti. Nu ondernemers steeds moeilijker krediet krijgen bij banken zullen zij zich vaker wenden tot maffiose woekeraars die buiten het zicht van de fiscus zwart geld tegen woekerrentes uitlenen.

In het rapport SOS Ondernemingen stelt de Italiaanse detailhandelbond dat 180.000 winkeliers jaarlijks 12,6 miljard euro aan woekerrente afdragen aan de maffia in Italië. Daarbovenop worden 160.000 winkeliers nog eens voor 9 miljard euro afgeperst door de georganiseerde criminaliteit. Als gevolg van oneerlijke concurrentie door maffiose ondernemingen in de landbouw, de bouw, en de namaakindustrie lopen Italiaanse bedrijven nog eens 24,7 miljard euro mis.

„De economische crisis maakt de maffia nog gevaarlijker dan ze al is”, aldus Conferescenti-voorzitter Marco Venturi bij de presentatie van het rapport over de greep die de georganiseerde misdaad heeft op het Italiaanse zakenleven. Hij riep de overheid en de banken op de kredietverlening zeker te stellen, opdat wanhopige bedrijven zich niet tot de maffiose geldleners hoeven te wenden.

Confeserscenti presenteerde, zoals elk jaar, schattingen over de totaalomzet van de vier maffia’s in Italië: Cosa Nostra (Sicilië), Camorra (Napels), ‘Ndrangheta (Calabrië) en Sacra Corona Unita (Apullië). De totaalomzet zou zijn gegroeid van 90 miljard in 2007 naar 130 miljard in 2008. Dat is bijna drie keer zoveel als de omzet van Fiat: grootste bedrijf van Italië.

Na aftrek van kosten, zoals omkoping van ambtenaren en politici, logistiek voor de smokkel, lonen voor de clanleden, aanschaf van wapens, zou ongeveer 70 miljard aan nettowinst overblijven. De grootste bron van inkomsten blijft de illegale drugshandel die goed is voor omzet van 59 miljard euro.

Het illegaal storten van afval en andere vormen van milieucriminaliteit leiden jaarlijks tot een omzet van 16 miljard euro. In de wapenhandel gaat 5,8 miljard euro om. De illegale gokhandel is goed voor 2,4 miljard. Het vervaardigen en verkopen van illegale kopieën van merkkleding en -schoeisel, elektronica en cd’s levert bruto 6,3 miljard euro op.

De maffia zou 6,5 miljard verdienen aan het winnen van publieke aanbestedingen van de aanleg van wegen, gebouwen, ziekenhuizen, commerciële centra en het onderhoud van deze objecten. Ook zou sprake zijn van grote belangen in de landbouw (6,5 miljard).

Saillant zijn de gegevens die Confeserscenti via een enquête en via haar eigen maffiaonderzoekscentrum heeft verzameld over de tarieven van de maffia. Een clanleider zou tussen de 10.000 en 40.000 euro per maand verdienen. Een drug pusher of een afperser ontvangt 1500 euro per maand.

Een bouwonderneming die haar bouwplaats wil beschermen tegen sabotage zou maandelijks 10.000 euro moeten overmaken. Een supermarkt tussen de 3.000 en 5.000 euro, een kleine winkel betaalt gemiddeld tussen de 200 en 500 euro aan beschermgeld.

De detaillering van het rapport van Confesercenti grenst aan het ongelooflijke. De winkeliersvereniging weet te melden dat de maffia 1,76 miljard euro kwijt is aan loonkosten. 130 miljoen euro zou naar voortvluchtige maffiosi gaan, 30 miljoen naar maffiosi die gevangen zitten en naar hun familie, 600 miljoen naar de maffiabazen, en een miljard naar de andere personeelsleden die op de loonrol van de maffia staan.

Het corrumperen van politici en het betalen van handlangers en stromannen zou 3,8 miljard euro kosten. De maffia is volgens het rapport ook een goudmijn voor advocaten. De organisatie zou jaarlijks 700 miljoen euro uitgeven aan het inwinnen van juridische adviezen en aan vergoedingen voor advocaten die de maffiosi proberen vrij te pleiten.

De inrichting, aanschaf en het onderhoud van vluchtplekken zou jaarlijks 100 miljoen euro kosten. Met de aanschaf van wapens voor eigen maffioos gebruik is volgens het onderzoeksrapport 250 miljoen euro per jaar gemoeid.

    • Bas Mesters