Hooikoortspatiënt met drie prikken in lymfklieren genezen

rotterdam. Drie injecties in de lymfeklieren genezen hooikoorts even goed als een bestaande behandeling waarbij jarenlang onderhuids stuifmeelextract wordt ingespoten, volgens Spaanse en Zwitserse onderzoekers. Door hooikoortsmiddel direct in de lymfeklieren te injecteren, schieten de onderzoekers van dichtbij op doel. De lymfeklieren programmeren witte bloedcellen, die een grote rol spelen bij het in gang zetten van afweerreacties. Mensen hebben honderden van deze klieren, de bekendste zitten in de hals en onder de oksels. Uit de studie, die deze week online in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS verscheen, kregen hooikoortspatiënten het allergeenextract binnen acht weken drie keer ingespoten in lymfeklieren; de controlegroep kreeg drie jaar lang onderhuids pollenextract toegediend. De onderhuidse methode gaf gemiddeld na een jaar resultaat, de nieuwe al na vier maanden. Daarbij was het inspuiten vrijwel pijnloos en traden minder allergische bijwerkingen op. Waarschijnlijk is de nieuwe methode ook tegen andere allergieën effectief.