Historici vinden het onterecht dat Juliana in boek alle schuld krijgt

Het boek Juliana & Bernhard. Het verhaal van een huwelijk, 1936-1956 van historicus Cees Fasseur dat gisteren verscheen, heeft forse kritiek gekregen.

Historici zetten vraagtekens bij de conclusie van Fasseur dat prins Bernhard niet anders kon dan de publiciteit opzoeken. NIOD-onderzoeker Gerard Aalders vindt het onterecht dat alle problemen op Juliana worden afgewenteld. Bernhard was volgens hem dol op status en macht. „Hij was ook bereid te liegen.”

Volgens Hans Daalder, auteur van het boek Drees en Soestdijk, De zaak-Hofmans en andere crises, zegt dat Bernhard met zijn keuze om de publiciteit op te zoeken net zo goed processen in gang zette die het einde van de monarchie hadden kunnen betekenen, als de gevonden oplossing.

De Tweede Kamer hoeft geen debat over het boek. D66-voorman Alexander Pechtold omschrijft het rapport als een „Rouvoet-actie avant la lettre”. „Het lijkt vooral bedoeld te zijn om het huwelijk tussen twee mensen te redden.”

Premier Balkenende zei gisteren dat Juliana en Bernhard „in hun latere leven een meer evenwichtige relatie gekregen hebben en elkaar ook gesteund” hebben.

Pechtold: „Waar bemoeit die man zich mee? Het is niet waar ook: Bernhard heeft na die affaire nog een buitenechtelijk kind gekregen.” (NRC)