Goed geacteerd, jammer alleen dat de film zo veilig is

Boy A. Regie: John Crowley. Met: Andrew Garfield, Katie Lyons,Peter Mullan. **

Boy A. Regie: John Crowley. Met: Andrew Garfield, Katie Lyons,Peter Mullan. **

Peter R. de Vries en Geen Stijl verrichten pionierswerk, maar een tabloidcultuur ontbreekt nog altijd in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk fungeren tabloids al ruim een eeuw als nationale lynchploeg. Boy A stelt dat ter discussie.

De Jamie Bulger-affaire lijkt een inspiratiebron: twee Britse jongens die een kleuter uit een winkelcentrum ontvoerden en vermoordden. Omwille van hun privacy werden ze aangeduid als Child A en Child B, wat niet hielp: de tabloids hamerden de ‘kleine monsters’ aan de schandpaal.

Jack Burridge is de schuilnaam die Boy A kiest als hij, 24 jaar oud, uit de gevangenis komt. Als kind vermoordde hij een meisje, de aanklager meende dat hij het pure kwaad belichaamde. Jack hoopt op een nieuw leven en krijgt een baantje bij een transportbedrijf. Zijn begeleider Terry, een warme vaderfiguur, is trots op hem. Alles verloopt naar wens: Jack maakt vrienden en wint het hart van een rondborstige secretaresse. Tot zijn dekmantel in gevaar komt, juist omdat hij een heldendaad verricht.

Boy A kan bogen op een hecht, goed doordacht scenario en prima acteerwerk. Toch stelt de film teleur. Hij biedt slechts ruimte aan ja en amen. De boodschap galmt van de kansel: iedereen verdient een tweede kans.

Met zijn schuchtere, aftastende blik is Jack slechts een offerlam. Zijn gruweldaden vallen nogal mee – flashbacks van zijn jeugd lopen gelijk op met zijn nieuwe leven. De ware boosdoener blijkt zijn oude makker Boy B, die seksueel misbruikt werd. Als zijn oudere broer hem penetreert, vertrouwt hij Boy A toe, stelt hij zich een gang voor met honderd deuren die één voor één dichtklappen. Een ongeloofwaardige metafoor in een gesprek tussen twee bengels die in het gras naar de wolken staren. Boy A is te veilig, te bedacht en te eenduidig om echt te beklijven. Gaat het om een tweede kans, zorg dan voor iemand die ooit echt kwaadaardig was. De door zijn buurt belaagde seksdelinquent in de film Little Children (2006) is veel interessanter dan brave Jack.

    • Coen van Zwol