Geföhnde friet

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een mens geen friteuse zou moeten kopen. Frituren is ongezond is er één, hoewel hij enige nuancering behoeft. Op de juiste manier in het juiste vet frituren is minder ongezond dan op een verkeerde manier in een kleine hoeveelheid verkeerd vet bakken.

Nummer twee: friteuses zijn rampzalig om te reinigen. Dit is weliswaar een uiterst legitiem argument, maar schijnt niet bij iedereen te leiden tot het niet aanschaffen ervan. Integendeel. Tot mijn onthutsing vertelde de eigenaar van een Haagse kookwinkel me dat steeds meer mensen hun friteuse na elke tien, twaalf keer gebruiken met vet en al weggooien, om voor twee tientjes bij Blokker een nieuwe te kopen.

Dat ze lelijk zijn en altijd in de weg staan mag ook niet onvermeld blijven. Maar de beste, allerbeste reden om geen friteuse te kopen is deze: de thermostaat doet nooit wat hij belooft. Zelfs de duurste apparaten wijken af. Terwijl de juiste temperatuur – dat zagen we gisteren – toch essentieel is voor het bakken van goede friet.

En toen was er de Actifry. In deze ‘revolutionaire nieuwe multicooker’ kunnen goudgele, krokante frietjes met 50 procent minder vet en ‘met behoud van de traditionele smaak’ worden bereid. Of ik het ding eens wilde uitproberen, vroegen ze bij Tefal. Het antwoord was ja. Want stel je voor dat we hier voor een nieuwe en betere dageraad in frituurland staan.

Het systeem van de Actifry is gebaseerd op hete lucht. Je vult de binnenste pan met een kilo rauwe friet en voegt een eetlepel olie toe. (Het kan ook met diepvriesfriet en een halve eetlepel olie.) Een roterende schoep zorgt ervoor dat de aardappelstaafjes voortdurend in de rondte dansen. Op die manier worden ze met al hun snijkanten langs een ventilator geleid, die ze gaar en krokant blaast. De frieten worden als het ware geföhnd.

Nu luidt de vraag natuurlijk: zijn er genoeg redenen te bedenken om de Actifry wél aan te schaffen? De machine is nog groter en lelijker dan een gewone friteuse. Hier dus geen winst. Maar het schoonmaken van het apparaat blijkt simpel. 1 punt voor de Actifry. Of de heteluchtventilator het goed zal blijven doen valt moeilijk te voorspellen. Maar de gezondheidswinst van het bakken met zo weinig olie is beslist een punt waard. Tel daarbij op het ontbreken van vette frituurlucht, en de Actifry staat drie punten voor .

Maar dan, datgene waar het allemaal om gaat: worden de frieten lekker? Ja en nee. Wanneer je het resultaat vergelijkt met andere niet-gefrituurde friet (zoals ovenfriet of magnetronfriet), wordt de Actifryfriet vele malen krokanter, malser en dus lekkerder. Bovendien kun je ze nog wat pimpen door teentjes knoflook en takjes tijm of rozemarijn mee te föhnen. Maar als je ze vergelijkt met ouderwetse, in het juiste vet en op de juiste temperatuur gefrituurde patatten? Daar halen ze het toch echt niet bij.

Morgen is het zover: dan bakken we de ideale friet.

Janneke Vreugdenhil

Ben jij een ervaren frietbakker? Deel je tips op nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke appelmoes.

    • Janneke Vreugdenhil