Gazprom wil 20 pct in Repsol

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom wil de grootste aandeelhouder worden van het Spaanse Repsol. Dat werd gisteren onverwachts bekendgemaakt door de Russische vicepresident Alexander Zhukov tijdens een persconferentie over Spaans-Russische samenwerking in Madrid.

Volgens Zhukov is Gazprom in de markt voor het overnemen van het pakket van 20 procent van de aandelen van Repsol dat nu in handen is van het Spaanse bouwbedrijf Sacyr-Vallehermoso.

De Spaanse bouwer maakte in september bekend de deelneming in Repsol te willen verkopen om de schuldenlast van ruim 18 miljard euro te verlichten. De aandelen werden twee jaar geleden gekocht voor 6,5 miljard euro, maar zijn nu 3,5 miljard euro waard. Gazprom had begin oktober, toen de koersen nog aanzienlijk hoger stonden, laten weten niet geïnteresseerd te zijn in het pakket Repsol. Met de aankoop van de aandelen zou Gazprom verreweg de grootste aandeelhouder in Repsol worden, ruim voor de Catalaanse bank La Caixa (12 procent).

De aankondiging kwam als een verrassing voor de Spaanse gastheren van de Russische vicepresident. De Spaanse minister van Industrie, Miguel Sebastián, zei dat het in principe een private transactie betreft waar de Spaanse regering buiten staat. Oppositieleider Mariano Rajoy verklaarde zich een „radicaal” tegenstander van de overname. Volgens Rajoy vormt Repsol een „strategisch belang” voor Spanje en moet de regering de overeenkomst blokkeren.

Met Repsol zou Gazprom een stevige positie krijgen in Zuid-Europa en de Latijns-Amerikaanse markt. Repsol heeft belangen in olie en gas in landen als Argentinië, Brazilië, Ecuador en Bolivia. Dit zou het politiek-strategische gewicht van Rusland in deze regio verstevigen. Het Russische gasbedrijf zou met Repsol tevens zijn positie versterken in de Mediterrane regio, waar het Algerijnse aardgas binnenkomt.

    • Steven Adolf