Film van de dag

Antonio Banderas en Anna Dimitrie brengen gettojongeren manieren bij door ze te leren stijldansen in Take the Lead. In this undated publicity photo released by New Line Cinema on April 8, 2006, Antonio Banderas and Anna Dimitrie star in "Take The Lead". The movie is inspired by the true story of internationally acclaimed ballroom dancer Pierre Dulane (Banderas) who volunteers to teach in the New York City public school system. The film opened in the U.S. on April 7. NO SALES NO ARCHIVES. REUTERS/New Line Cinema/Handout REUTERS

Take the Lead. Deze film is gemakkelijk figuurlijk op te vatten als een strijd tussen de nieuwe en de oude wereld. De onberispelijk geklede dansschooleigenaar Pierre Dulaine (van Europese afkomst) onderwijst een stel Amerikaanse tieners (vooral latino’s) in goede manieren. Hoe? Door ze enthousiasme voor stijldansen bij te brengen. De met hiphop en in een getto opgegroeide pubers reageren eerst vijandig op de muziek van Gershwin en de Europese dansvormen: saaaaai! Maar dan raken ze geïntrigeerd. En steken terloops wat etiquette van op. Ze houden de deur voor vrouwen open en leren respect voor elkaar te hebben. Waar de Weense wals, de foxtrot en de tango al niet goed voor zijn. Gebaseerd op het levensverhaal van de echt bestaande Pierre Dulaine, die op basisscholen in moeilijke wijken leerlingen de basisprincipes van stijldansen bijbrengt. (Liz Friedlander, 2006, VS), Net 5, 20.30-22.50u.André Waardenburg

    • André Waardenburg