Ex-generaal Dick Berlijn gaat nu netwerken

Een verrassende carrièreontwikkeling: Dick Berlijn (1950), generaal buiten dienst en tot april 2008 commandant der strijdkrachten, wordt voorzitter van het oudste ondernemersnetwerk van Nederland, de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel (NMNH). Berlijn zou vandaag tijdens de ledenvergadering worden benoemd.

Dat zijn voorzitterschap niet geheel in de lijn der verwachting ligt, kan Berlijn zich wel voorstellen. Maar zelf ziet hij de logica er wel van in: „In mijn vorige functie diende ik ook het landsbelang en dat ga ik nu weer doen.”

De NMNH, opgericht in 1777, profileert zich als een onafhankelijk ondernemersnetwerk van ruim 5.000 mensen uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Doel: Nederland ondernemender maken. Dat ging tot nu toe niet met veel tromgeroffel. Want wie weet dat de NMNH achter de oprichting van instituten als Nyenrode, Teleac en de Jaarbeurs zit?

Ook de nieuwe voorzitter moet bekennen dat hij de NMNH „niet helemaal helder op het netvlies” had toen hij werd benaderd voor de functie. Dat moet dus gaan veranderen met Dick Berlijn aan het roer.

Hij heeft er zin in: „Er valt wat te bereiken met deze club. Het is geen gezellig praatgroepje, maar een stevig netwerk waar grote bedrijven als Shell en Philips meepraten.”

Berlijn heeft een duidelijk doel. „We moeten veel ondernemender worden met z’n allen. Ons land heeft te maken met meer concurrentie in een globaliserende wereld, dan moet je snel kunnen schakelen. Doordat ondernemers bij ons aan tafel zitten met mensen uit de overheid en de wetenschap kunnen we snel inspelen op ontwikkelingen.”

Zoals welke? „Neem bijvoorbeeld het feit dat het aantal ondernemers groeit, maar dat een groot deel na een paar jaar de handdoek alweer in de ring gooit. Hoe kunnen we dat voorkomen? Daar gaan wij een antwoord op geven.”

    • Patricia Veldhuis