'EU deels debet aan crisis'

De kredietcrisis is deels ontstaan door een gebrek aan samenwerking in Europa. Vooral de concurrentie tussen landen om zo min mogelijk toezicht te houden heeft een grote rol gespeeld.

Dat heeft minister Bos (Financiën, PvdA) gisteren gezegd bij de jaarlijkse Mansholtlezing in Den Haag, vernoemd naar Sicco Mansholt, de eerste Europese Commissaris van Nederland die tevens een van de grondleggers was van het Europese landbouwbeleid.

Bos noemde het in dit licht „pikant” dat juist het Verenigd Koninkrijk zich de afgelopen jaren „stelselmatig” heeft verzet tegen strenge Europese toezichtsregels vanwege de gevolgen voor the City, terwijl het „nu de strijd aanbindt met het oude financiële systeem en zich wil doen kennen als bevechter van het graaikapitalisme”.

Bos zei dat binnen Europa kritiek op het neoliberale ordeningsmodel bemoeilijkt wordt door het feit dat de Britse premier Brown zich in zijn vorige functie van minister van Financiën jarenlang verzette tegen meer regulering.

Het is van groot belang dat de regels in Europa worden aangescherpt en het toezicht wordt verbeterd, meent Bos. Volgens hem heeft Europa „mazzel gehad” dat er slechts kleine lokale banken kapot zijn gegaan. „Ons stelsel van nationale toezichthouders zou nu nog aan het twisten zijn geweest over de agenda van hun gezamenlijk overleg terwijl de bankrun al gaande zou zijn.”

Lees de volledige toespraak van Bos via nrc.nl/europa