Elf doden na bomaanslag op konvooi VS

Bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaans konvooi in het oosten van Afghanistan zijn vanochtend elf mensen om het leven gekomen, onder wie één Amerikaanse militair. Gisteren ontsnapte een broer van de Afghaanse president Hamid Karzai aan de dood bij een aanslag op een overheidsgebouw in Kandahar Stad, in het zuiden van het land.

De aanslag vanochtend op het konvooi werd gepleegd nabij de stad Jalalabad bij de grens met Pakistan. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger raakten 58 mensen gewond.

De dader reed met een wagen volgeladen met explosieven in op het Amerikaanse konvooi, dat zojuist een druk bezochte veemarkt passeerde. Met de dood van de militair komt het aantal omgekomen Amerikanen in Afghanistan in 2008 op ten minste 148, het hoogste aantal in een jaar tijd sinds de missie in 2001 begon.

Bij de aanslag in Kandahar kwamen gisteren zes mensen om het leven. Meer dan veertig mensen raakten gewond. De explosieven waren op een aanhanger geladen. „De helft van het gebouw is vernietigd”, beschreef Ahmad Wali Karzai, de broer van de Afghaanse president die ongedeerd bleef. De aanslag was gericht tegen het gebouw van de provinciale raad die wordt geleid door Wali Karzai.

Enkele uren voor de aanslag in Kandahar gooiden twee mannen op een motorfiets zuur in het gezicht van acht schoolmeisjes die naar school liepen. Volgens de Afghaanse regering lieten de daders de meisjes hun hoofddoek afnemen, voor zij het zuur in hun gezicht gooiden. Drie meisjes zijn met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis, drie anderen zijn na behandeling naar huis gestuurd. Twee slachtoffertjes droegen burqa’s en bleven ongedeerd.

De Afghaanse regering heeft de aanslag veroordeeld. „Met dergelijke acties kunnen ze niet voorkomen dat zes miljoen kinderen naar school gaan”, lieten de autoriteiten weten. Onder de Talibaan, die Afghanistan regeerden tot internationale troepen onder leiding van de VS in 2001 het land binnenvielen, mochten meisjes niet naar school.

In het zuiden van Afghanistan zijn vandaag twee Britse militairen omgekomen toen hun voertuig door een explosief werd geraakt. (Reuters, AP)