Dit is de échte Spiderman, zonder vangnet

Foto Irwin Fedriansyiah/AP Bij welke verdieping hij nu even uitrust, vertelt de foto niet. Maar hier rust de Fransman Alain Robert even uit aan een lamp. Straks zal hij de hoogste verdieping – de 33ste – van de City Tower in de Indonesische hoofdstad Jakarta bereiken. Via de buitenkant, met blote handen, zonder touwen, zonder vangnet. En daarna zal hij voor deze illegale stunt worden gearresteerd door de politie. Frenchman Alain Robert, the well known urban climber scales a skyscraper in downtown Jakarta, Indonesia Wednesday Nov. 12, 2008.(AP Photo/Irwin Fedriansyiah)
Foto Irwin Fedriansyiah/AP Bij welke verdieping hij nu even uitrust, vertelt de foto niet. Maar hier rust de Fransman Alain Robert even uit aan een lamp. Straks zal hij de hoogste verdieping – de 33ste – van de City Tower in de Indonesische hoofdstad Jakarta bereiken. Via de buitenkant, met blote handen, zonder touwen, zonder vangnet. En daarna zal hij voor deze illegale stunt worden gearresteerd door de politie. Frenchman Alain Robert, the well known urban climber scales a skyscraper in downtown Jakarta, Indonesia Wednesday Nov. 12, 2008.(AP Photo/Irwin Fedriansyiah) Associated Press

Bij welke verdieping hij nu even uitrust, vertelt de foto niet.

Maar hier rust de Fransman Alain Robert even uit aan een lamp. Straks zal hij de hoogste verdieping – de 33ste – van de City Tower in de Indonesische hoofdstad Jakarta bereiken. Via de buitenkant, met blote handen, zonder touwen, zonder vangnet. En daarna zal hij voor deze illegale stunt worden gearresteerd door de politie.

Robert, bijnaam Spiderman, beklom al eerder met succes de Sears Tower in Chicago, de Harbour Bridge in Sydney, het Empire State Building in New York en de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, allemaal zonder zekering. In totaal beklom hij, naar eigen zeggen, al meer dan zeventig „wolkenkrabbers en legendarische monumenten van de wereld”.

Niet alles lukt.

In 2000 moest Robert bijvoorbeeld de klim van de toren van de Overseas Union Bank In Singapore staken. Hij was op nummer 21 van de zestig verdiepingen, toen bewakingspersoneel hem ontdekte. In 2002 werd Robert met een glazenwasserslift naar beneden gehaald van de 244 meter hoge Canary Wharf Tower in Londen. Op driekwart van de tocht werd de klimmer door de kou bevangen.

Toch wil hij niets anders, zegt Robert op zijn website, want „hij heeft geen ander doel in zijn leven dan toppen te bereiken”.

Bekijk een spannend filmpje van Robert op alainrobert.com