Dierenactivisten eisen twee autobranden op

Dierenactivisten hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor het in brand steken van twee auto’s van een medewerker van beursbedrijf Euronext in Hilversum. De groep, die zich de NYSE Euronext Bomb Squad noemt, eiste de brandstichting via een website op.

Bij Euronext worden aandelen verhandeld van het Britse bedrijf Huntingdon Life Sciences (HLS), dat dierenproeven uitvoert voor de farmaceutische industrie. Daar moet het van de activisten mee stoppen.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam onderzoekt de zaak. De activisten lijken met deze aanslag de tactieken van de Britse dierenrechtenorganisatie SHAC over te nemen. SHAC probeert bedrijven en personen die zaken doen met HLS te intimideren met demonstraties en geweld.

Respect voor Dieren, een soortgelijke actiegroep, heeft geen probleem met de aanslag als dat dierenproeven voorkomt. Een woordvoerder: „Wij vinden het erger dat dieren aan nutteloze proeven worden onderworpen. Auto’s hebben geen gevoel.”