Crisis VSB geen effect op de kunstsubsidies

Rotterdam. De aankondiging van het VSB-fonds, de grootste particuliere geldschieter, om donaties aan kunst te halveren, is voor minister Plasterk geen reden om te morrelen aan zijn cultuurprofijtregeling. Dat antwoordde hij dinsdag op vragen uit de Kamer. Plasterk herhaalde wat hij bij een eerder kamerdebat zei: dat hij wel ”overweegt” in de regeling de inkomsten uit fondsen niet mee te rekenen. ”De opdracht is immers niet om zoveel mogelijk fondsgeld binnen te halen.” Maar Plasterk wil wachten tot er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de kredietcrisis voor de kunst. In de cultuurprofijtregeling wordt iedere kunstinstelling gekort. Het geld dat daarmee vrijkomt wordt verdeeld onder instellingen die extra inkomsten verwerven. Plasterk wil zo stimuleren dat instellingen zelf geld verdienen door kaartverkoop en sponsors.