Bos: crisis mede door een gebrek aan Europese integratie

Den Haag. De kredietcrisis is deels ontstaan door een gebrek aan samenwerking in Europa. Vooral de concurrentie tussen landen om zo min mogelijk toezicht te houden heeft een grote rol gespeeld. Dat heeft minister Bos gisteren gezegd bij de jaarlijkse Mansholtlezing, vernoemd naar Sicco Mansholt, de eerste Nederlandse Eurocommissaris en grondlegger van het Europese landbouwbeleid. Bos noemde het in dit licht ”pikant” dat juist het Verenigd Koninkrijk zich de afgelopen jaren ”stelselmatig” heeft verzet tegen strenge Europese toezichtsregels vanwege de gevolgen voor the City, terwijl het ”nu de strijd aanbindt met het oude financiële systeem en zich wil doen kennen als bevechter van het graaikapitalisme”. Het is nu van groot belang dat de regels in Europa worden aangescherpt en het toezicht wordt verbeterd, meent Bos. Zijn beeld van Europa is de afgelopen jaren positiever geworden, bijvoorbeeld door de jongeren die hij in Oost-Europa ontmoette en die ”razend enthousiast” zijn over de Europese Unie. Volgens Wouter Bos kijken zij naar de EU als de generatie van zijn ouders: als perspectief op welvaart en vrede, democratie en rechtsstaat. ”En daar sta je dan met je kritiek op het reizende circus tussen Brussel en Straatsburg, kritiek op het aantal commissarissen, op de bureaucratie. Allemaal terecht maar eigenlijk klein bier vergeleken bij hun grote verlangen.”

Lees de toespraak van Bos via nrcnext.nl/links