Aboutaleb irriteert Kamer met e-mail

Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) heeft spijt van een e-mail aan lokale PvdA-politici waarin hij een kabinetsbesluit om 50 miljoen euro uit te trekken voor minima als een „spectaculaire, unieke, landelijke PvdA-actie!” beschrijft. De Tweede Kamer houdt vanochtend een spoeddebat over de mail.

„Ronduit schandalig”, zegt Kamerlid Atzo Nicolaï (VVD) over de mail. „Dit is de duurste partijcampagne op gemeenschapskosten ooit.” Volgens Nicolaï misbruikt Aboutaleb zijn positie als bewindspersoon. „Ik vind dit typerend voor de PvdA. Daar gaat partijbelang altijd boven landsbelang.”

De VVD krijgt steun van de SP. Ook het CDA is kritisch over de mail. De 50 miljoen die de Kamer op initiatief van de PvdA voor minima heeft uitgetrokken, is een uitgelezen kans om „de slagkracht” van de eigen partij te laten zien, zo staat er in de mail. „U kunt lokaal deze actie promoten als PvdA-actie.”

De woordvoerder van Aboutaleb, vanaf 1 januari 2009 burgemeester van Rotterdam, laat weten dat het initiatief voor de mail van de PvdA-Kamerleden Spekman en Tang kwam, die ook ondertekenden. De staatssecretaris heeft er mee ingestemd, „maar daarbij niet echt goed naar de tekst gekeken. Bij nader inzien vindt hij de tekst iets te partijpolitiek en vindt hij dat zijn naam daar niet onder had gemoeten.”

Spekman en Tang zeggen niet onder de indruk van de ophef te zijn. Tang: „Dat Aboutalebs naam onder de mail stond, is niet verstandig, maar waar gehakt wordt vallen spaanders.” Volgens Spekman is de kritiek op Aboutaleb „allemaal opsmuk” en heeft hij niet „stilgestaan bij allerlei ingewikkeldheden”.