Aboutaleb heeft wel wat geleerd

Met hoeveel woorden kun je zeggen dat je spijt hebt? Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) haalde vanmorgen een hele reeks uit de kast in een debat over een partijpolitieke e-mail die hij had ondertekend. Hij „betreurde” dat, het had „nooit niet” mogen gebeuren, het was „echt een incident” en „een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen”.

En daarmee was vanmorgen na anderhalf uur debatteren in de Tweede Kamer de kous af. Aboutaleb zei zeker wat geleerd te hebben, de afgelopen 48 uur. Dat je bijvoorbeeld niet blind je naam onder een e-mail moet zetten.

Gisteren werd bekend dat Aboutaleb met partijgenoten Spekman en Tang uit de Kamer een e-mail naar lokale PvdA’ers had gestuurd. Daarin werd gesteld dat er 50 miljoen euro beschikbaar was voor een eenmalige uitkering voor de minima. „Een spectaculaire, unieke, landelijke PvdA-actie!’, stelde de mail. Een „uitgelezen kans” om de slagkracht van de partij te laten zien.

VVD’er Nicolaï, die het spoeddebat had aangevraagd, noemde de e-mail „schandalig”. De PvdA had misbruik gemaakt van belastinggeld, zei hij. In gelijke strekking lieten de andere Kamerleden zich uit, behalve PvdA’er Spekman. Spekman erkende wel fout te zijn geweest, maar hij wekte vooral irritatie bij zijn collega’s door op hoge toon te stellen dat alles was ontstaan „uit enthousiasme” iets voor de armen te doen. De Kamer aanvaardde de excuses van Aboutaleb en gaat er vanuit, zoals Van Gent van GroenLinks zei, dat hij tot 1 januari niet weer in de fout gaat. Dan treedt hij aan als burgemeester van Rotterdam.