3 luisteren

De lol van tweedehands vinyl

Radiodiffusion Internasionaal Annexe

radiodiffusion.wordpress.com

Voor één euro een oude langspeelplaat kopen met een waanzinnige hoes en thuis luisteren wat er op staat. Het is de lol van tweedehands vinyl. Ene Stuart, de man achter deze website, werd nieuwsgierig naar de invloed van bands als de Beatles, Rolling Stones en de Beach Boys op niet-westerse culturen. Stuart kocht via internet singeltjes uit de jaren zestig en zeventig op van obscure artiesten uit obscure landen. Hij heeft de muziek vervolgens van vinyl overgezet op mp3 – na soms de singeltjes duchtig met olijfolie te hebben ingesmeerd. Resultaat: beat uit het Iran van vóór de islamitische revolutie, jazz uit Azerbeidzjan (toen dat nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie) en rock-’n-roll uit het Indonesië van Soekarno. Informatie is vaak schaars – mail even als je die hoes uit Laos kunt vertalen. (EL)