Wereldbank verstrekt veel meer leningen sinds crisis

De Wereldbank verstrekt dit jaar veel meer leningen dan de voorafgaande jaren. De economieën van veel arme landen lijden erg onder de financiële onrust, inzakkende exportmarkten en dalende grondstofprijzen. Ook grotere economieën als Mexico, Indonesië en Colombia hebben inmiddels bij de bank aangeklopt om steun, zei Wereldbankpresident Robert Zoellick gisteren.

Dit jaar zal de bank ongeveer 35 miljard dollar (28 miljard euro) uitlenen, tegen 13,5 miljard dollar vorig jaar. „Wat we de laatste maand, letterlijk zelfs de laatste dagen zien, is dat ook grote landen zich bij ons melden”, aldus Zoellick. Volgens hem maken deze landen zich zorgen of ze wel voldoende krediet kunnen krijgen.

Over de komende drie jaar gaat de Wereldbank 100 miljard dollar uitgeven om de gevolgen van de crisis te bestrijden. „We proberen leningen te geven voor bijzondere doelen, of dat nou infrastructuur is, sociale ontwikkeling of handelsfinanciering.”

Dat zijn niet alleen leningen: er is ook 42 miljard dollar toegezegd voor giften en rentevrije leningen aan de 78 allerarmste landen ter wereld. „Zoals altijd zijn het de armsten en de meest kwetsbaren die het hardst worden geraakt”, zei Zoellick over de gevolgen van de economische crisis.

De Wereldbank voorspelt dat de economieën van de ontwikkelingslanden volgend jaar gemiddeld met 4,5 procent zullen groeien. Eerder werd nog uitgegaan van 6,4 procent groei. Volgens de Wereldbank betekent een procentpunt minder economische groei in de ontwikkelingslanden dat 20 miljoen extra mensen onder de armoedegrens terecht komen.

Volgens Zoellick gaat de Wereldbank er nu van uit dat de wereldhandel voor het eerst sinds 1982 zal afnemen. „Niet langzamer groeien, of minder groeien, maar echt dalen.” Die daling is niet in de eerste plaats te wijten aan het teruglopen van de vraag. Zoellick: „Zo’n 80 procent van de afname wordt veroorzaakt door problemen met leningen.”

De Wereldbank verwacht, net als het IMF, dat ontwikkelde economieën dit jaar licht zullen krimpen, in tegenstelling tot eerdere voorspellingen dat deze landen groei zouden laten zien.

Op de bijeenkomst van de G20-landen, komend weekend, zal Zoellick vooral de behoeften van de armste landen benadrukken, die daar niet vertegenwoordigd zijn. „Veel ontwikkelingslanden hebben moedige stappen gezet om hun zaken op orde te krijgen, en zij hebben deze crisis niet veroorzaakt.” (Reuters)