Voer canon slim in

23 historici spreken zich uit tegen de canon, een lijst met 50 vooral Nederlandse onderwerpen die in het geschiedenisonderwijs aan bod moeten komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de canon verplicht stellen voor het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Een aanwinst met een nadeel.

Er komt eindelijk meer aandacht voor de geschiedenislessen, maar de nadruk op Nederlandse onderwerpen is eenzijdig. Dat nadeel moet recht gezet worden in het voortgezet onderwijs. In klas 1 en 2 krijgen alle leerlingen nog geschiedenis. In de lessen moet er voldoende ruimte zijn voor andere dan Nederlandse onderwerpen. Dat vraagt om slimme wetgeving, anders dan de canon ‘gewoon’ toevoegen aan het huidige programma en binnen de bestaande lestijd.

Jan-Maarten de Wit

Docent geschiedenis en voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten

Didam

    • Jan-Maarten de Wit Docent Geschiedenis
    • Voorzitter Vereniging Geschiedenisdocenten Didam