VN: soldaten Congo roven, verkrachten

Soldaten van het Congolese regeringsleger hebben zich schuldig gemaakt aan plundering en verkrachting in verscheidene dorpen in het conflictgebied in het oosten van Congo. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren verklaard.

Volgens de VN trokken honderden Congolese soldaten zich in de nacht van maandag op dinsdag terug voor rebellen van Tutsi-krijgsheer Laurent Nkunda, waarbij de soldaten woningen leegroofden en vrouwen verkrachtten. Het geweld vond plaats in dorpen ten noorden van Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu.

De Congolese regeringstroepen, vaak onderbetaald en ongemotiveerd, zijn de afgelopen weken massaal op de vlucht geslagen voor Nkunda’s rebellen. Nkunda, die claimt de Tutsi’s in Oost-Congo te beschermen, dreigt Goma in te nemen en de Congolese regering ten val te brengen. Kinshasa weigert met Nkunda te praten. De regering beschouwt hem als oorlogsmisdadiger en pion van buurland Rwanda bij pogingen Congo te destabiliseren.

De kritiek van de VN op het Congolese leger is gevoelig voor zowel Kinshasa als de VN zelf, omdat de VN-vredesmissie in Congo herhaaldelijk gewapende steun heeft verschaft aan de regeringstroepen in hun strijd tegen Nkunda.

VN-chef Ban Ki-moon herhaalde gisteren de oproep aan de Veiligheidsraad om in te stemmen met drieduizend extra manschappen voor de VN-missie in Congo. Sinds het geweld opnieuw oplaaide, zijn volgens de VN zeker een kwart miljoen Congolezen op de vlucht geslagen. De VN-ondersecretaris-generaal voor vredesmissies Alain Le Roy, zei echter dat een beslissing over extra troepen niet „voor het einde van de maand” genomen zal worden. De leden van de V-raad wachten een rapport van Ban over de situatie af, alvorens zij een besluit nemen, aldus Le Roy.

De VN-missie in Congo, Monuc, is met 17.000 blauwhelmen ’s werelds grootste vredesmissie. Minder dan 6.000 van de militairen bevinden zich in Noord-Kivu, waar het geweld zich concentreert.

Angola heeft bekendgemaakt dat het troepen mobiliseert om naar Congo te sturen, zonder te zeggen wat de missie precies behelst. Congo vroeg recentelijk om hulp van Angola tegen Nkunda. In 1998 leidde de deelname van Angola en andere buurlanden aan het conflict in Congo tot een jarenlange oorlog met miljoenen doden. (Reuters, AP, AFP)