Tennisser Djokovic naar halve finales Masters

Novak Djokovic heeft zich als eerste tennisser verzekerd van een plaats in de halve finales van de Masters Cup in Shanghai. De Serviër, die als tweede is geplaatst in het prominente eindejaarstoernooi van de mannen, behaalde gisteren zijn tweede groepszege door de Rus Nikolai Davidenko te verslaan.

Djokovic had het niet makkelijk en won pas na ruim twee uur en een kwartier in drie sets (7-6, 0-6 en 7-5). De eerste won hij met 7-3 in de tiebreak, de tweede gaf de Serviër volledig uit handen. Hij herstelde zich in de derde set.

Davidenko en de Argentijn Juan Martin del Potro spelen later deze week in de gouden groep om de andere halvefinaleplaats. Del Potro verloor zondag van Djokovic, maar won gisteren van Jo-Wilfried Tsonga (7-6 7-6). De Fransman, finalist op de Australian Open, is daardoor uitgeschakeld, doordat hij eerder ook verloor van de Rus Nikolai Davidenko.

Djokovic verloor vorig jaar nog alle drie partijen in de Masters Cup, zelfs setwinst was hem niet gegund. „Vorig jaar was het voor mij hier bepaald geen lolletje. Dit jaar is het anders. Ik kom nu als winnaar van een grandslamtoernooi (Australian Open) en ben een volwassener speler. Ik ben sterker, fysiek en mentaal.”

Desondanks raakte de 21-jarige Serviër in de tweede set de weg kwijt. Hij smeet met zijn racket en kookte bij tijd en wijle van woede wanneer de lijnrechters in zijn ogen faalden. „Ik was nerveus”, legde hij uit. „Ik was mezelf niet in die tweede set, het leek nergens op.” Davidenko had nog geen half uur nodig voor setwinst, maar zag zijn opponent zich in de derde en beslissende set terugknokken. Djokovic brak naar 6-5 en serveerde de partij uit. (ANP)

Kijk voor het volledige speelschema op www.masters-cup.com